Papierfabriek Berghuizer definitief naar Enso-Gutzeit

AMSTERDAM, 16 JUNI. Het Finse papierconcern Enso-Gutzeit doet zijn bod op Berghuizer Papierfabriek (BPF) gestand. De minderheidsaandeelhouders van Berghuizer hebben in totaal 19,3 procent aangeboden, waardoor het belang Enso op 77,1 procent uitkomt.

Dit heeft Enso vanmorgen bekendgemaakt.

Doorslaggevend is het belang dat de investeringmaatschappij Alpinvest gisteren op de valreep heeft aangeboden aan Enso. Alpinvest, voor bijna de helft eigendom van de bank ABN Amro, heeft 11,2 procent van de aandelen en nog eens 1,6 procent aan certificaten. Het bod van de Stichting tot instandhouding van BPF op dit belang van 12,8 procent, die het zelfstandige Nederlandse karakter van Berghuizer wil handhaven, werd door Alpinvest afgewezen.

Alpinvest had eerder het bod van Enso van 50 gulden per aandeel 'heel mager' genoemd en was bij zijn berekeningen uitgekomen op een prijs tussen 55 en 65 gulden. De Finnen hebben echter geen duimbreed toegegeven en Alpinvest is uiteindelijk door de knieën gegaan kort voordat het bod om 15.00 uur afliep. “We dreigden met ons pakket in een locked in-positie te komen, waarin wij niets meer te vertellen zouden hebben”, gaf vertegenwoordiger Th. Kwee gisteren als verklaring. Veel andere minderheidsaandeelhouders hebben hun stukken niet aangeboden, omdat zij de prijs te laag vinden.

Enso verlengt de inschrijvingstermijn die gistermiddag afliep tot 1 juli 15.00 uur om de andere beleggers de kans te geven hun stukken alsnog aan te bieden.

Pag.23: Angst voor verlies banen na integratie

De Stichting is bang dat bij Berghuizer na de integratie door Enso een groot deel van de 620 banen zal sneuvelen. Het afgelopen weekeinde heeft de Stichting in Helsinki een bod van 50 gulden per aandeel uitgebracht op het belang van Enso. Ook met Alpinvest is gesproken over de verkoop van het belang in Berghuizer.

Kwee wilde niet precies aangeven waarom Alpinvest het bod van Jansen heeft afgewezen, maar suggereerde dat de Stichting niet voldoende geld heeft: “Het is niet alleen een kwestie van prijs, maar ook van andere financiële voorwaarden zoals de betaling.” Secretaris Jansen reageerde hierop verbolgen: “Onze financiers, waaronder een bank, hebben ook gisteren nog eens bevestigd dat het geld geen probleem is en dat een bankgarantie kon worden afgegeven. Gisteren belde Alpinvest ons om 14.00 uur dat ze toch op ons bod wilden ingaan, maar we konden toen niet op korte termijn storten ook al is de financiering rond.” Volgens Jansen heeft de Stichting Alpinvest eerst 51 en later nog eens 52,50 gulden geboden, maar wilde Alpinvest de handen vrijhouden om in te gaan op een hoger bod van Enso.

Enso-Gutzeit heeft in de eerste drie maanden van 1994 werd 365 miljoen Finse mark (121,4 miljoen gulden) winst gemaakt vergeleken met een winst van 86 miljoen mark (28,6 miljoen gulden) in dezelfde periode van 1993. De omzet groeide met 19 procent tot 5,5 miljard mark (ruim 1,8 miljard), met name dankzij de overneming van Tampella-fabrieken. De winst voor belastingen bedroeg 694 miljoen mark (bijna 231 miljoen gulden). Dit maakte Enso gisteren bekend.