Nieuwe gevechten moslims in Bihac

SARAJEVO, 16 JUNI. In de moslim-enclave Bihac in het noordwesten van Bosnië - de enige plaats in Bosnië waar het vrijdag ingegane bestand niet wordt nageleefd - is de strijd tussen de moslims onderling gisteren in hevigheid toegenomen. Het regeringsleger, trouw aan het gezag in Sarajevo, boekte daarbij opnieuw successen tegen de 'autonomisten', aanhangers van moslim-rebel Fikret Abdic.

Volgens VN-waarnemers in de regio werden gisteren zeker vijfhonderd granaten afgevuurd. De strijd concentreerde zich vooral rond de stad Pecigrad, die zich in handen van de aanhangers van Abdic bevindt en die door het regeringsleger wordt belegerd. Het regeringsleger veroverde opnieuw drie dorpen rond Pecigrad, waar ze het afgelopen weekeinde al vijf dorpen hadden ingenomen. De waarnemers vrezen dat als de stad zelf wordt ingenomen, de Bosnische en Kroatische Serviërs, die Abdic steunen, zich actief met de strijd gaan bemoeien. Bovendien zijn ze bang dat de strijd, als die blijft voortduren, het bestand elders in Bosnië in gevaar brengt.

Fikret Abdic, een zeker in het gebied rond Bihac zeer populaire zakenman en politicus die geruime tijd deel heeft uitgemaakt van het Bosnische staatspresidium, riep in september vorig jaar de autonomie van zijn enclave uit. Tot die tijd had hij de vrede in Bihac kunnen bewaren door intensieve samenwerking met de Serviërs, zowel de Bosnische als die in Kroatië; Bihac grenst in het oosten, noorden en westen aan de Krajina, het door de Kroatische Serviërs gedomineerde deel van Kroatië. De uitroeping van de autonomie was voor de (moslim-)eenheden van het Bosnische regeringsleger aanleiding om in de aanval te gaan tegen Abdic' aanhangers.

Medewerkers van hulporganisaties in Bihac maakten gisteren melding van massa-arrestaties door de troepen van Abdic. Ze zouden zeker vijfhonderd tot zevenhonderd mensen hebben opgepakt op verdenking, niet loyaal te staan ten opzichte van het bewind van Abdic. Vermoed wordt dat een groot aantal arrestanten zal worden gedwongen, dienst te nemen in Abdic' strijdkrachten.

In Sarajevo hebben de Bosnische moslims en Serviërs gisteren veertien krijgsgevangenen uitgewisseld, zes Serviërs en acht moslims. Bij de vrijgelaten Serviërs ging het om vier artsen en twee verpleegsters die in januari door de moslims werden opgepakt toen ze probeerden uit Sarajevo te ontkomen. Gisteren werden door de Verenigde Naties ook 23 zwaargewonden geëvacueerd. Ze werden naar Ancona en vandaar naar Frankrijk gevlogen voor een medische behandeling. (Reuter, AFP, AP)