Nederlander verfilmt Beauvoir

AMSTERDAM, 16 JUNI. De Nederlandse regisseur Ate de Jong is deze maand in Boedapest begonnen aan de opnamen voor de film All Men Are Mortal, gebaseerd op de derde roman van Simone de Beauvoir, Tous les hommes sont mortels (1947). Behalve in Hongarije, waar straatbeeld en architectuur door kunnen gaan voor het Parijs van de jaren veertig, zal de film gedraaid worden in de filmstudio op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek.

Het Nederlandse aandeel in de Engelstalige Europese coproduktie wordt verzorgd door producent Matthijs van Heyningen. De hoofdrollen worden vertolkt door de Ier Stephen Rea (Oscarnominatie voor The Crying Game) en de Franse Irène Jacob, bekend geworden door haar films onder regie van Krzysztof Kieslowski (La double vie de Véronique, Trois couleurs: rouge). Ook zullen kleinere rollen vertolkt worden door Derek de Lint, Marianne Sägebrecht en Chiara Mastroianni, de dochter van Catherine Deneuve en Marcello Mastroianni.

Het budget van 7 miljoen gulden bood voorts de mogelijkheid toonaangevende medewerkers te contracteren als de Franse cameraman Bruno de Keyzer, art director Ben van Os (Oscarnominatie voor Orlando), kostuumontwerpster Jany Temime, editor Nicolas Gaster en componist Klaus Doldinger.

All Men Are Mortal is de eerste Europese film van regisseur De Jong (40) sinds zijn Amerikaanse produkties Highway to Hell en Drop Dead Fred. Eerder maakte hij eveneens voor producent Van Heyningen Een vlucht regenwulpen en In de schaduw van de overwinning.