Minister Ter Beek brengt toevallig bezoek aan 'Oranje'

DEN HAAG, 16 JUNI. Minister Ter Beek (defensie) zit volgende week twee keer op de tribune bij het Nederlands voetbalelftal: maandag in Washington tijdens de wedstrijd tegen Saoedie-Arabië en volgende week zaterdag in Orlando bij Nederland-België. Met kaarten van de KNVB is hij daar op uitnodiging van de FIFA en vergezeld van een enkele Defensie-ambtenaar en twee sportambtenaren van het ministerie van WVC.

Volgens de secretaris-generaal van het ministerie van justitie, G.J. van Dinter, begeven politici en ambtenaren zich met het aannemen van kaarten voor evenementen als de WK op een hellend vlak. Daarmee begint de corruptie, aldus Van Dinter dinsdag op Malta waar hij namens minister Kosto (justitie) sprak op een congres over omkooppraktijken tussen bedrijven, ambtenaren en politici.

Maar dat kan niet slaan op de trips die Nederlandse politici en ambtenaren dezer dagen naar de VS maken, zo beweren hun woordvoerders. Het ministerie van defensie krijgt regelmatig kaarten van de KNVB voor interlands. Het departement bewijst voetbalclubs en de KNVB regelmatig een dienst, dus mag het af en toe een wederdienst van de KNVB verwachten. Zo zijn er (prof)voetballers die tijdens hun militaire dienst in het militaire voetbalteam spelen. Het is ook gebruikelijk dat topsporters die hun dienstplicht vervullen ruimschoots in staat worden gesteld hun sport intensief te blijven beoefenen. “Marc Overmars bijvoorbeeld kon eerder afzwaaien van zijn militaire dienst bij de marine”, zegt een woordvoerder.

Hij onderstreept dat de defensietop niet speciaal voor de voetbalwedstrijden naar de VS gaat, maar op dat moment al in het land is voor een werkbezoek. De bijeenkomst dinsdag van de Eurogroep die Ter Beek volgende week in Washington bijwoont, is lang van tevoren gepland en valt toevalligerwijs samen met de wedstrijd die Nederland daar een dag eerder speelt. Maandag spreekt Ter Beek in Washington met zijn collega Perry, woensdag met VN-topman Boutros Boutros Ghali.

Minister Ritzen (onderwijs) vliegt de achtentwinstigste juni naar Florida om daar een dag later Nederland-Marokko bij te wonen. Hij heeft de trip te danken aan het vertrek van minister d'Ancona (WVC) naar het Europese parlement. Vanaf volgende week is Ritzen haar vervanger in het demissionaire kabinet. Hij wordt daarom niet begeleid door onderwijs-ambtenaren, maar door de plaatsvervangend directeur sportzaken van WVC. Ritzen en de WVC-ambtenaren vliegen met sponsor De Roever Reizen, maar op kosten van de betrokken ministeries en met kaarten van de KNVB op zak.

Morgen vertrekken tien milieu-ambtenaren van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu (VROM) voor een studiereis naar de VS. Maandag wonen ze in Washington de wedstrijd Nederland-Saoedie-Arabië bij. “Maar ze gaan ook naar een voorstelling op Broadway”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Kaartjes voor beide evenementen betalen ze uit eigen zak. “Voor de voetbalwedstrijd 48 dollar, inclusief bespreekkosten.” Het werkbezoek is geen dekmantel voor het bezoek aan de openingswedstrijd van Nederland op de WK. De VROM-woordvoerder: “De reis was al voor de kwalificatie gepland.”

Voor zover bekend gaat slechts één Tweede-Kamerlid naar de WK: de CDA'er Lansink. Hij is vice-voorzitter van de KNVB. In die hoedanigheid bezoekt hij de wedstrijden van het Nederlandse elftal in de eerste ronde.

Op het ministerie van economische zaken, dat van alle departementen de meest intensieve contacten met het bedrijfsleven heeft, belanden regelmatig kaarten voor sportevenementen. Volgens een woordvoerder van het ministerie wordt “een terughoudend aanvaardingsbeleid gevoerd. Uitgangspunt daarbij is dat altijd heel duidelijk wordt gekeken naar het nut voor 'de zaak'.” Voor zover bekend gaan er geen ambtenaren van EZ naar de Verenigde Staten. De hoofdsponsor van het Nederlands elftal, Nationale Nederlanden, zegt geen ambtenaren of politici voor WK-wedstrijden te hebben uitgenodigd.

    • Ward op den Brouw