Mafia van Lombardije 'in eén klap opgerold'

ROME, 16 JUNI. In Italië zijn gisteren 370 arrestatiebevelen uitgevaardigd in wat de minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni de grootste anti-mafia-actie van de afgelopen tien jaar heeft genoemd.

In alle vroegte begonnen ongeveer tweeduizend politie-agenten overal in het land, maar vooral in het noorden, mensen te arresteren die lid waren van de 'ndrangheta, de Calabrese versie van de mafia. Ruim honderd van de verdachten zaten al gevangen, voor andere vergrijpen. Een aantal verdachten is nog voortvluchtig.

Minister Maroni sprak van “een historische operatie”. Hij zei dat in één klap heel de organisatie van de 'ndrangheta in de Noorditaliaanse regio Lombardije, waarin ook Milaan ligt, is opgerold. De bende van mafiabaas Giuseppe Mazzaferro is in zijn geheel achter de tralies gezet. De 'ndrangheta heeft de afgelopen tien jaar een aantal bases geopend in Lombardije en zich daar schuldig gemaakt aan moorden, drugshandel en het witwassen van drugsgelden, overvallen, wapenhandel en afpersing. Aanvankelijk ging het nog om filialen van de mafiabendes uit Calabria, maar al snel gingen de mafiabendes in steden als Milaan, Como, Varese en Brescia onafhankelijk opereren.

De massale politie-actie is het resultaat van een onderzoek van twee jaar. Zekere vier pentiti, spijtoptanten van de mafia, hebben eraan meegeholpen. Het onderzoek bevestigt opnieuw dat Zuiditaliaanse mafiabendes inmiddels diep geworteld zijn in het rijke noorden. Tot de verdachten behoren ook twee agenten, een medisch specialist en een medewerker van een rechtbank.

Dit goede mafianieuws werd gisteren overschaduwd door een felle polemiek over de ontsnapping dinsdagmorgen vroeg van Felice Maniero, een beruchte mafiabaas uit de regio Veneto, in het noordoosten. Maniero werd door een groep gewapende mannen bevrijd uit een zwaar-bewaakte gevangenis in Padua. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft documenten laten uitlekken waaruit blijkt dat al in april en mei bij herhaling is gewaarschuwd dat Maniero een ontsnappingsplan had opgesteld en dat bewakers hem in staat stelden om met een zaktelefoon contact te onderhouden met de buitenwereld. Naar aanleiding van deze informatie is nauwelijks actie ondernomen. Een urgent verzoek om het gevangenisregime van Maniero te verscherpen is bij verschillende instanties bijna drie weken blijven liggen. De toestemming van het Hof van Assisen in Venetië kwam gistermorgen, een dag na de ontsnapping van Maniero.

    • Marc Leijendekker