Literaire prijs voor Karadzic

MOSKOU, 16 JUNI. Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, heeft gisteren in Moskou een literaire prijs van de Russische Schrijversbond in ontvangst genomen.

Karadzic, die zich op uitnodiging van de Schrijversbond in Moskou bevindt, kreeg gisteren de naar Nobelprijswinnaar Sjolochov genoemde prijs voor een bundel gedichten die volgens de Russische schrijver Joeri Bondarev “een belangrijke bijdrage aan de Slavische cultuur” vormen. Bij de overhandiging van de prijs waren de communistenleider Gennadi Zjoeganov, de Russische nationalist Sergej Baboerin en prominente vertegenwoordigers van de Russisch-orthodoxe kerk en het Russische leger aanwezig.

Tegen de uitreiking van de prijs is gisteren protest aangetekend door de PEN-club van Montenegro. In een brief aan de Russische Schrijversbond liet de PEN-club weten “geschokt en verontwaardigd” te zijn over de uitreiking van de prijs aan Karadzic, die werd bestempeld als “een van de hoofdverantwoordelijken voor de verschrikkelijke tragedie en de nachtmerrie op de Balkan”. De uitreiking van de prijs is volgens de Montenegrijnse schrijvers “een aanmoediging van agressieve en criminele krachten” in ex-Joegoslavië. (AFP)