Koers KPN daalt tot vlak boven introduktiekoers

AMSTERAM, 16 JUNI. Een forse daling op de obligatiemarkt zorgde vanmorgen voor een mineurstemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Vrijwel alle hoofdfondsen moeten terrein prijsgeven, KPN daalde zelfs tot vlak boven de introduktiekoers.

AMSTERDAM De aandelenmarkt in Amsterdam daalde vanmorgen fors. De heftige reactie - de AEX-index noteerde rond 12.00 uur bijna vier punten verlies - had alles te maken met de aanhoudende malaise op de rentemarkt. De obligatiekoersen zakten donderdagochtend zo'n 0,5 tot 0,75 punt. De jongste dertigjarige staatslening (7,5 procent) verloor zelfs negentiende punt op 97,15, goed voor een rendement van 7,75 procent. De nieuwste tienjarige (5,75 procent) raakte 0,53 punt kwijt op 89,97, waarbij een rendement van 7,25 procent hoort.

Handelaren in de vastrentende waarden zeiden het niet meer te weten. “Het gaat met de obligaties overal één richting op, in alle valuta's. Het is één pot nat. Een verklaring zoeken we, maar hebben we niet. Het lijkt één brei van onlogica”, aldus een handelaar. Ook in Londen, New York, Parijs en Frankfurt stonden de obligaties onder druk.

Op de aandelenmarkt stond vooral de koersbeweging van beursnieuweling KPN in de belangstelling. De koers ging omlaag en noteerde rond het middaguur dertig cent lager op 49,80, nog maar een stuiver boven de introductiekoers. Op dat tijdstip waren er zo'n 1,4 miljoen stukken van eigenaar gewisseld. Bij de hoekmansbedrijven viel te horen dat zij voor de stukken niet meer dan 49,70 gulden wilden geven.

Geen enkel fonds op de hoofdmarkt stond op winst. “Een onrustige markt”, aldus een handelaar. “Niemand weet wat de obligaties gaan doen, dus ook niet wat de rente doet.” Ook elders in Europa waren de aandelenmarkten gedrukt. In Frankfurt stond de beursbarometer op 16 punten verlies, in Londen op 17 punten onder het slotniveau van woensdag.

Cyclische waarden, banken en verzekeraars, uitgevers, internationals, allen moesten inleveren. Akzo zakte 2,90 gulden tot 206,80 gulden, DSM gaf 2,80 gulden prijs op 125 gulden en Océ van der Grinten liet zich 1,80 gulden ontglippen op 72,20 gulden. Bankverzekeraar ING moest het met 1,20 gulden minder doen op 77,50 gulden, ABN Amro liet twee kwartjes liggen op 59,50 gulden. Verzekeraars Aegon en Amev waren allebei 1,10 gulden minder, Aegon op 95,40 gulden en Amev op 71 gulden. International Unilever stond 1,40 gulden af op 191,40 gulden en Philips daalde zeven dubbeltjes op 51,70 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York daalden gisteren. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde ging met 24,42 punten omlaag tot 3790,41 punten bij een omzet van 270 miljoen aandelen. Dinsdag werden er 288 miljoen aandelen verhandeld.

De beurs begon goed in navolging van de obligaties, die hoger waren na de bekendmaking dat de bezettingsgraad in de Amerikaanse industrie in mei onveranderd was. De stemming sloeg al gauw om toen de obligaties daarna omlaag gingen. In tegenstelling tot dinsdag waren er geen fondsen in de Dow Jones die het voortouw namen waaraan de andere fondsen zich konden optrekken. Morgen zal waarschijnlijk enig leven in de brouwerij komen bij het aflopen van enkele termijncontracten.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen steeg 85 punten tot 21.367,47, door toedoen van “koopjesjagers”. Volgens handelaren maakt de index evenwel pas op de plaats nadat de Nikkei-index de week met een flinke stijging opende. Met een geschatte omzet van 368 miljoen aandelen ging er bijna net zoveel om als woensdag.