Kinderagenda

Kinderkookkafe, Amsterdam, iedere za en zo.

In het Kinderkookkafe maken kinderen het eten klaar. Onder het toeziend oog van twee knappe koks bereid je het diner voor gasten, die je zelf mag uitnodigen. De koks koken niet, maar leggen je wel uit wat je moet doen. Je leert raspen, snijden, roeren en proeven. Als alles klaar is, ga je de schotels versieren. Wist je dat je een radijs in een heel grappig muisje kunt omtoveren? Alle kinderen krijgen een witte koksmuts op, want anders mislukt het! Geschikt voor 6-12 jaar. Op zaterdag word je om 15u verwacht in de keuken; de gasten komen om 18u. Op zondag zijn de tijden resp. 14u en 17u. Deelname fl. 10,-. Gasten betalen fl. 15,- voor het eten en fl. 2,50 per drankje. Gasten tot 6 jaar fl. 6,-. Van tevoren aanmelden. Oudezijds Achterburgwal 193. Inl 020-6253257.

Oebeltje

Oisterwijk (N-Br), 18 juni In het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten staat een groot Sprookjesbos. De kabouters die er wonen, wachten vol ongeduld op het lente-elfje en snappen niet waar ze blijft. Waarschijnlijk heeft die ellendige Schobbejak De Bosman weer een rotstreek uitgehaald. Of misschien is het de schuld van de trollen. Niemand weet het, maar Oebeltje gaat op onderzoek uit. Hoe dit afloopt, hoor je tijdens een spannend voorleesverhaal. Na afloop ga je knutselen met blaadjes, takjes en denne-appels uit het Sprookjesbos. Aanvang 14u30. Gratis deelname. Van tevoren aanmelden. Van Tienhovenlaan 5. Inl 04242-19209.

Ridderhelm

Drunen (N-Br), 18 en 19 juni Het Land van Ooit viert dit weekend de Papa-dagen. Als je een ridderhelm maakt voor je vader, mag hij er gratis in. De helm moet wel bestand zijn tegen gevechtshandelingen. Bijvoorbeeld voor het geval Tor de Bostor jullie aanvalt. Vraag voor de zekerheid gevechtstips aan Ridder Graniet. Geopend 10-17u30. Toegang voor de andere bezoekers fl. 19,50; 3 t/m 11 jaar fl. 16,-; tot 3 jaar gratis; gehandicapten en 65+ fl. 18,-. Parklaan 40. Inl 04163-77775.

Riksja

Haren (Gr), 19 juni Je hebt vast wel eens zo'n prachtig beschilderde fietstaxi gezien op televisie. Zo'n ding heet een riksja en is heel gewoon in landen als India en Bangladesh. Tijdens het Bengaals Festival in Hortus Haren kan je je erin laten rondrijden. Sportievelingen klimmen echter zelf in de pedalen en doen een conditietest op de Riksja Rollerbank. Voor kinderen zijn er verschillende workshops. Leer speelgoed maken van afvalmateriaal, textiel beschilderen met oosterse motieven of op Bengaalse muziekinstrumenten spelen. In de laatste workshop probeer je onder andere hoe een bamboefluit klinkt. Ouders genieten van muziek, modeshows en de Bengaalse tuin. Het festival wordt mede georganiseerd door de Novib, die de bezoekers wijst op haar succesvolle projecten in Bangladesh. Geopend 9-17u. Toegang fl. 11,-; 4-11 jaar fl. 7,-; 65+ fl. 9,50; museumjaarkaart gratis. Kerklaan 34. Inl 050-632010.

Verstopte darmen, Leiden, 19 juni

Artsen bedachten in de vorige eeuw soms heel bijzondere geneesmethoden. In Museum Boerhaave staan veertig therapeutische apparaten opgesteld die toen werden gebruikt om patienten beter te maken. Van tien toestellen wordt de werking getoond met behulp van een elektromotor. Sommige zijn echt heel bijzonder. Wat dacht je van een zadel voor mensen met verstopte darmen? Het ding schudde de patient zo hard heen en weer dat de verstopping vanzelf verdween! Bezoek ook de voorstelling 'Dokter Zanders IJzeren Greep', waarin op humoristische wijze wordt verteld over de man die verantwoordelijk was voor de uitvinding van deze martelwerktuigen. Duur: 20 minuten. Vanaf 8 jaar. Aanvang 14 en 15u. Toegang fl. 3,50; tot 18 jaar, CJP en 65+ fl. 2,-; museumjaarkaart gratis. Ook voorstellingen in juli en aug. Lange St Agnietenstraat 10. Inl 071-214224.

Vliegles, Vlodrop (L), 19 juni

Dit voorjaar zijn er weer veel vogeltjes geboren. Sommige zitten nog in hun nest, maar andere krijgen al vliegles. Als je een beetje geluk hebt, zie je er een paar voorbijfladderen tijdens een excursie olv een boswachter van Staatsbosbeheer. De tocht voert door Nationaal Park De Meinweg. Onderweg mag je in nestkastjes met jonge koolmeesjes en pimpelmeesjes kijken. Verder heb je goede kans dat je roofvogels ziet. In dit gebied leven onder meer buizerds en haviken. Verrekijker meenemen. Gratis deelname. Vertrek om 10u vanaf station Vlodrop tegenover Hotel St. Ludwig. Inl 04752-4400 (alleen 's ochtends).

Ouderwetse spelletjes, Arnhem, 20 juni

Video-games aan de kant, vandaag vermaak je je uitsluitend op ouderwetse wijze. Tussen 11 en 16u kun je op het Openluchtmuseum sporten en spelletjes proberen uit de tijd van toen je opa en oma nog jong waren. Neem je grootouders mee en daag ze uit voor een partijtje klootschieten, beugelen, sjoelen of iets anders. Tevens demonstraties oude ambachten. Toegang fl. 12,50; tot 12 jaar fl. 8,50; 65+ fl. 11,-; museumjaarkaart gratis. Schelmseweg 89. Inl 085-576111.

Kikkerdril, Vriezenveen (Ov), 22 juni

Een kikker keert altijd terug naar zijn geboorteplaats om kikkerdril af te zetten. Een waterkever kan een enorme zuurstofvoorraad aanleggen om lang onder water te blijven. Dit en nog veel meer leer je tijdens een waterdiertjesonderzoek olv van gidsen van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Je moet de beestjes zelf vangen; daarna kijk je in een zoektabel hoe ze heten. Alle kinderen met een vangnetje, jampot en emmer zijn welkom. Aanvang 18u30. Gratis deelname. Vijvers bij Huize Elzenhoek, De Koolmees 29.