Iraniër: geen alcohol aan Duits diner

BONN, 16 JUNI. De Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Velayati heeft het Iraanse alcoholverbod naar Duitsland weten te exporteren. Tijdens een diner dat hem in Bonn door de commissie voor buitenlandse zaken van het Duitse parlement werd aangeboden, eiste Velayati dat de wijn werd weggehaald en alleen alcoholvrije dranken zouden worden geserveerd. Toen dat werd afgewezen, trok Velayati zich voor beraad met zijn medewerkers terug. Vervolgens dreigde hij te vertrekken als hij zijn zin niet kreeg. De voorzitter van de commissie, Hans Stercken, ging uiteindelijk door de knieënen gaf opdracht alle alcoholhoudende dranken te verwijderen.

Karsten Voigt, woordvoerder voor buitenlandse zaken voor de oppositionele sociaal-democraten, deed het hele verhaal gisteren uit de doeken. Hij wees erop dat Westerse bezoekers zich in Teheran altijd schikken naar de gewoonten van hun Iraanse gastheren. Hij zei er principieel bezwaar tegen te hebben dat een gast de gewoonten van zijn land aan zijn gastheer oplegt. Hij was van het diner weggelopen, toen zijn collega's zich bij de Iraanse eis neerlegden.

“Ik ben helemaal voor een dialoog met Iran”, zei Voigt. “Maar we moeten elkaar als gelijke accepteren. Als het om dit principe gaat, geef ik niet toe.” (AFP, Reuter)