Hard gevecht om zetel voor WTO

GENÈVE, 16 JUNI. Bonn en Genève zijn sinds gisteren verwikkeld in een bikkelhard spel van loven en bieden om de zetel van de nieuwe Wereldhandelsorganistie (WTO), de opvolger van de in Genève gevestigde GATT.

Bonn heeft dinsdag een aantal lokkertjes in de strijd geworpen, waaronder gratis verhuizen van de 400 man personeel, gratis diplomatieke missies voor de armste landen, uitgebreidere diplomatieke priviléges en veel meer mogelijkheden voor belastingvrij inkopen. Als kantoorpand voor de WTO stelt Bonn het “Wasserwerk” ter beschikking, waarin gedurende enkele jaren de Bondsdag was gehuisvest.

Gisteren volgde het Zwitserse tegenantwoord: een gratis kantoorpand (het huidige gebouw dat de GATT nu nog met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen deelt), een nieuwe grote vergaderzaal met ruim 700 plaatsen en een parkeergarage. Net als Bonn heeft Genève gratis kantoorruimte voor de delegaties van de 40 armste landen en een nieuwe taxfree-shop in de strijd gegooid. Na het bestuderen van het Duitse aanbod heeft het parlement in Bern bovendien besloten om er nog enkele schepjes bovenop te doen: werkvergunningen voor de partners van WTO-medewerkers, belastingvrijheid voor het Zwitserse (kantoor)personeel, vrijstelling van BTW en diplomatieke status voor een deel van het middenkader van de WTO.

De 123 bij de GATT aangesloten landen besluiten in de loop van juli over de vestigingsplaats van de WTO. In Genève heeft de kandidatuur van Bonn grote zorg gewekt wegens een mogelijk sneeuwbaleffect, waarbij ook andere internationale organisaties naar Bonn zouden kunnen vertrekken. De meeste personeelsleden van de GATT voelen niet voor een verhuizing omdat het in Genève “aangenamer toeven is”. De Duitse minister van economische zaken Günter Rexrodt onderstreepte dat het leven in Bonn veel goedkoper is.