Groep Cubanen vraagt in consulaat Chili Havana asiel

HAVANA, 15 JUNI. Voor de derde keer binnen drie weken heeft een groep Cubanen politiek asiel gevraagd in een buitenlandse ambassade in Havana. Negen Cubanen verschaften zich gisteren toegang tot het Chileense consulaat. Eind mei drongen 124 Cubanen de ambtswoning van de Belgische ambassadeur binnen en maandag 13 juni reden 21 Cubanen in een vrachtwagen door het hek van de Duitse ambassade. Zij verblijven daar nog steeds. Allen zeggen de politiekeonderdrukking en economische tegenspoed in Cuba te willen ontvluchten, maar daarvoor langs gebruikelijke weg geen toestemming te krijgen.

Een woordvoerder van het Cubaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft de vluchtpogingen “illegaal” genoemd en de Cubanen veboden het land te verlaten. De incidenten van deze week komen op het moment dat de Cubaanse leider Fidel Castro tijdens een ontmoeting met Latijns-Amerikaanse leiders in Colombia steun tracht te vinden. Cuba en Chili onderhouden geen diplomatieke relaties sinds de militaire staatsgreep tegen het linkse bewind van president Salvador Allende in 1973. (Reuter, AFP)