Geweld Rwanda duurt nog voort ondanks bestand

KIGALI, 16 JUNI. De gevechten in Kigali, waar Tutsi-rebellen van het RPF bij hun verovering van de Rwandese hoofdstad op tegenstand van de door Hutu's gedomineerde regeringstroepen stuiten, zijn vandaag, ondanks de gisteren in Tunis afgesproken wapenstilstand, gewoon doorgegaan.

Na de aankondiging van het bestand was het gisterenmiddag enkele uren rustig in Kigali, dat door de frontlinie in tweeën wordt gedeeld. Maar 's avonds hervatten de regeringstroepen en het RPF de strijd. De hele nacht werd sporadisch geschoten. Een woordvoerder van de Verenigde Naties meldde deze morgen vanuit Nairobi dat om vijf uur deze morgen in Kigali artillerieschoten waren afgevuurd.

“Er mag in Tunis een wapenstilstand zijn, maar hier niet”, zei gisteren Nakoura Katanga, een kapitein van de 500 man sterke vredesmacht van de VN, terwijl hij zich na een granaatbeschieting van een marktplein uit de voeten maakte. Ook andere VN-medewerkers spraken gisteren hun scepsis uit over een bestendiging van het bestand. Volgens hen zou het RPF na de moord op 60 jonge Tutsi's in een “zeer moeilijke positie” zijn gebracht. “Waarom zouden zij zich aan een staakt-het-vuren houden terwijl hun mensen worden afgeslacht”, vroeg een VN-functionaris.

De missie van de VN in Rwanda (UNAMIR) heeft vandaag besloten de vredesbesprekingen tussen het regeringsleger en het RPF, die vandaag voortgezet zouden worden, tot morgen uit te stellen. Henry Anvidoho, plaatsvervangend commandant van UNAMIR, zei dat hij een aantal door de VN gevraagde garanties niet gekregen had, maar gaf geen nadere details.

Onderhandelaars van het regeringsleger hadden gisteren bij Anvidoho aangegeven bereid te zijn de vredesonderhandelingen, die de uitvoering van het staakt-het-vuren als voornaamste gespreksonderwerp hebben, voort te zetten. “Een stuk papier ondertekenen is een ding, maar het bestand effectueren is iets anders”, aldus Anvidoho. (Reuter, AFP, AP)