Geslaagd en gezakt

Zo'n 200.000 middelbare scholieren kregen gisteren of dinsdag de uitslag van hun eindexamen. De 350 examen-kandidaten van scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad hoorden gistermiddag of de vlag uit kon - of niet. Volgende week beginnen de herexamens. Dit jaar voor het eerst kunnen scholieren die geslaagd zijn herexamen doen om een hoger cijfer te halen.

“Ik ben zo blij, het lijkt wel of ik tien kilo slanker ben.” Yolanda Muñoz (16) had niet gedacht dat ze zou zijn geslaagd voor het examen Individueel Voorbereidend Beroepsonderwijs (IVBO). Ze heeft een nacht wakker gelegen en toen het verlossende telefoontje kwam, was ze “enorm opgelucht”. Vervolgens heeft ze iedereen gebeld: “Mijn vriendinnen, mijn oma en de rest van de familie.” Daarna kwam haar vriend met een rode roos. In discotheek Bubbels gaat ze vanavond feesten. Dat ze het examen heeft gehaald, is te danken aan haar mentor. “Die heeft me telkens aangemoedigd: doe nou je best. Misschien ga ik hem maar een cadeautje geven.”

De 4,5 voor Nederlands was een verrassing. Niels de Kuiper (17) dacht juist dat hij het MAVO-examen functioneel schrijven goed had gemaakt. “Of zou ik per ongeluk een opstel hebben geschreven?” De schoolonderzoeken had hij ook al verpest. “Dat is Niels, hè. Die gaat het hele jaar niets doen. Dat lukt soms wel, soms niet.” Hij gaat proberen zijn examen te redden met een herexamen, waarvoor hij ten minste een 7,4 moet halen. “Ik ben al aangenomen op de grafische school, daarom wil ik het per se halen.” Hoewel hij zijn diploma nog niet heeft, gaat hij deze week wel feesten. “Ik ben altijd in voor een feestje, zelfs als ik gezakt ben.”

“Gezakt op eentiende.” Mark de Ruiter (20) heeft al drie keer eindexamen gedaan - voor MAVO, HAVO en nu VWO - en hij is voor het eerst gezakt. Met een 4,3 in plaats van de benodigde 4,4 voor natuurkunde. “Ik wist dat natuurkunde mijn zwakste vak was.” Volgende week heeft Mark een 'her'. Hij gaat iedere dag leren, maar niet de hele dag. “Dan werk je naar een black-out toe.” Het moeilijkste vindt hij kernfysica, “splitsing en zo”. Maar hij is optimistisch. “Eentiende punt heb je zo gehaald.” In ieder geval is hij het volgend schooljaar niet op De Rietlanden te vinden. “Ik heb het hier wel gezien na acht jaar.”

“Gymnasium heb ik, geloof ik.” Als enige op De Rietlanden deed Danny van der Houwen (18) eindexamen Latijn. Hij vindt het een van de leukere vakken “door de verhaaltjes met veel bloed”. In de toekomst verwacht hij er weinig mee te doen. “Maar dat geldt ook voor een vak als geschiedenis.” Voor Latijn haalde hij een 5,6, genoeg voor een zes op zijn eindlijst. Verder heeft hij vooral zevens. Hij ging er dan ook vanuit dat hij geslaagd was. Toen de school belde om hem het goede nieuws mee te delen, stond hij rustig te surfen. Toch gaat Mark herkansen, want voor natuurkunde kwam hij maar tweetiende tekort voor een zeven. “Dat staat wat mooier.”

Hij had het wel gedacht. Na ieder examen heeft Aahd Zaoui (17) zijn leraar gevraagd hoe hij het had gemaakt. “Ze konden natuurlijk niet het cijfer geven, maar ze zeiden wel dat het goed was.” Hij had zich dan ook gedegen voorbereid op het VBO-examen. “Gewoon alle stof opnieuw doornemen, zodat het weer terugkomt.” Of hij van leren houdt? “Het moet gewoon. Ik denk niet dat ik met mijn diploma ver kom.” Daarom studeert hij verder op de MEAO in Almere. In de vakantie gaat hij naar zijn grootouders in Marokko. Ze weten nog niet dat hij is geslaagd. “Dat vertel ik ze daar wel.”

Behalve zijn eindexamen HAVO, haalde Niels van Veen (17) dit jaar een eerste prijs bij de Nederlandse kampioenschappen veldloop voor junioren. Dagelijks traint hij tweeëneenhalf uur. Daarnaast heeft hij “behoorlijk hard” gewerkt voor zijn examen. Slapen, school, leren, sporten - dat was het vaste schema het afgelopen schooljaar. De combinatie leren en sporten vindt hij ideaal. “Zodra ik mijn loopschoenen aandeed, was ik het examen vergeten.” Hardlopen is sowieso goed voor het studeren. “Het heeft iets te maken met je linker- en rechter hersenhelft die gestimuleerd worden.”

Tijdens de examens droeg ze een kaartje bij zich, ingestraald door de paranormaal begaafde Yomanda. “Voor een helder hoofd.” Toch heeft Mariëlle Hoogendorp (17) haar MAVO-examen niet in één keer gehaald. Vier onvoldoendes ontsieren haar lijst. Volgende week dinsdag moet ze herexamen doen. De komende dagen gaat ze 's ochtends leren, 's middags 'relaxen' en 's avonds herhalen wat ze die ochtend heeft geleerd. Mariëlle had al uitgerekend dat ze een 'her' had. “Maar het rotte is dat mijn vriend wèl is geslaagd. Ik kon alleen maar 'gefeliciteerd' zeggen, met tranen in mijn ogen.”

Ze moest huilen, toen ze haar cijferlijst hoorde. Zo hard had ze gewerkt voor economie en toch een dikke onvoldoende. “Ik vind het heel erg. Maar misschien ben ik iets te perfectionistisch.” Voor de andere acht VWO-vakken haalde Noëlle Aimée van den Berg (17) wel een voldoende. Haar mentor raadde haar aan economie niet te herkansen, maar ze doet het toch. “Je weet maar nooit.” In de vakantie gaat ze werken bij een cateringbedrijf. Daarna verhuist ze naar Nijmegen, voor een studie Europees recht. Maar nu eerst, feestvieren. Vanavond komen wat vrienden gewoon “voor een hapje en een drankje”. Dan beginnen de grote examenfeesten.

    • Birgit Donker