Europride

Europride, European gay and lesbian pride, t/m 25 juni op diverse locaties in Amsterdam. Inl 020-6831285, AUB Uitlijn voor inl en kaartverkoop 020-6211211.

Europride, het internationale jaarlijkse feest waarbij de homocultuur centraal staat, heeft dit jaar van 15 t/m 25 plaats in Amsterdam. Tijdens deze dagen is er op een vijftigtal locaties een aanbod van films, theater, tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen en optredens van bekende artiesten. Op 25 juni begint om 13u op de Dam De Parade met oa een stoet van twintig opgetuigde wagens voor een tocht door het centrum van Amsterdam naar het homomonument bij de Westermarkt. Het volledige programma staat in de Europride Amsterdam 1994 Guide, die in een oplage van 100.000 gratis wordt verspreid onder de doelgroepen via de gay en lesbian cafes. Hieronder volgt een selectie uit het programma.

In Loods 6 op het KNSM-eiland zijn dagelijks van 11-17 uur drie tentoonstellingen te bezichtigen: een retrospectief van de vorig jaar aan aids overleden Berlijnse fotograaf Jurgen Baldiga, die de zelfkant van de maatschappij vastlegde; 'Duo's', een barokke constellatie van schilderijen, foto's en objecten en 'Pride', gay and lesbian identity in art, waarop werk van homoseksuele kunstenaars is te bezichtigen. In de frescozaal van Sleep-in/ Arena vinden dagelijks trouwceremonies plaats. Een artistiek ruimtelijk beeld van de homowereld wordt geboden in Galerie de Melkweg, waar dagelijks van 14-24u 'Mijn eerst homolesbo wereldatlas' is te aanschouwen. In de theaterzaal van het COC, Rozenstraat 14 begint op 18 juni om 20u30 De grote sex in het openbaar show, met daarna de Wild side lesbian leather party. Van 16 t/m 22 juni is in het Filmtheater Desmet het Dutch Gay Classics te zien, met oa de films De vierde man, Voor een verloren soldaat, Pink Ullysses en A strange love affair. Op het Melkweg filmfestival worden onder meer getoond Madchen in uniform, Homeo and Juliette, Desert Hearts en The video diaries of Sadie Benning. The Three Degrees zijn de voornaamste attractie op the gay and lesbian soul night 23 juni in Het Escape theatre aan het Rembrandtplein (22 tot 04u). Vanuit de IJ-haven vertrekt op 24 juni een vlootschouw van homoseksuele en potteuze bootbezitters, gevolgd door een Pink pirates party op de Javakade om 22u30. Zaterdag 25 juni begint om 14u op het Museumplein het Roze Zaterdag Concert met optredens van oa Boy George, Bad boys inc. Anneke Gronloh, Mathilde Santing, Jan Rot, Worlds Apart, Victoria Wilson James en de Nasty Girls. The Hot Peaches zullen de Europride themesong Amsterdam ten gehore brengen. Europride zal worden afgesloten met twee feesten: in Warehouse loods 6 begint om 23u de after hours party georganiseerd door Lee Freeman, tegelijkertijd begint in de Sporthallen Zuid Europride, the final party met verschillende top-dj's en verrassingsoptredens.