Eten aan het water; Spanje

De in gerookte zalm gerolde zeeduivel mag buitengewoon zijn; de Spaanse dagschotel, of de Tsjechische svickova stroganov au fond niet zo bijzonder; het doet er eigenlijk niet toe. Dineren met zicht op spiegelende watervlaktes is altijd een apart genoegen.

Ooit geweten voor wie de jonge Ludwig von Beethoven zijn beroemde 'Waldstein-Sonate' componeerde? Dat deed hij voor graaf Waldstein, de latere directeur van de Bonner Lese- und Erholungsgesellschaft. Namelijk als dank voor de financiele steun die hij van deze in 1787 opgerichte herenclub kreeg om in Wenen compositieles bij Haydn te volgen. Die club, die vandaag in Bonn kortweg bekend staat als Zur Lese, werd oorspronkelijk opgericht om onder de gegoede burgerij discussie, het lezen van kranten en boeken en het proeven van wijn aan te moedigen.

De club heeft nog steeds een - merendeels academisch gevormde - ledenkring, een kloeke bibliotheek en een Weinrestaurant met prachtig uitzicht op de Rijn, bij mooi weer zelfs vanaf een terras, en een keuken die er wezen mag. Op een ruime steenworp afstand, tien minuten te voet, liggen het gebouwencomplex van de Bondsdag, de presidentiele Villa Hammerschmidt, de kanselarij van de bondskanselier en musea als de Kunsthalle en het nog nieuwere Historisch museum van de Bondsrepubliek. Dichterbij zijn de universiteit van Bonn met zijn aangrenzende Hofgarten, het station is te voet via het stadscentrum ook in zo'n tien minuten te bereiken.

Voor wie Bonn niet kent: het restaurant Zur Lese ligt met zijn glazen voorkant aan de Rijn, het biedt naar links uitzicht op de Kennedybrucke, naar rechts op het Zevengebergte aan de overkant van de rivier. Het heeft een ondergrondse parkeergarage, die via de Adenauerallee te bereiken is. Sinds een paar jaar wordt het restaurant (Adenauerallee 37. Inl 00-49228223322) bestierd door Giuseppe Luspa, die uit zijn vaderland mooie wijnen heeft laten komen. Zoals een droge maar smakelijke witte Vernaccia de Geminiano, die het goed deed bij de met gamba's gevulde ravioli en de buitengewone, in gerookte zalm gerolde zeeduivel. Voor wie zo wil heeft Giuseppe bij zijn espresso binnen een totaalprijs van zo'n 80 mark ook nog een beste grappa of marc van dit of dat (de bourgogne bijvoorbeeld). Een rondleiding door de Bondsdag (00-49228161) en/of een bezoek aan de Kunsthalle, met een afsluiting inclusief Rheinblick bij Zur Lese - kan in een dag. Ruim twee uur van Arnhem: juist, per trein.xp

    • J.M. Bik