Duizenden Thais betogen voor grondwet

BANGKOK, 16 JUNI. Naar schatting tienduizend Thaise demonstranten hebben zich gisteravond met de nationale vlag en spandoeken verzameld voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Bangkok. Ze steunen de actie van Chalad Worachat, een boeddhist die 22 dagen geleden in hongerstaking ging om zijn eis voor een nieuwe grondwet kracht bij te zetten. Thailand wordt geregeerd op basis van een grondwet die in 1991 door de toenmalige militaire junta is opgesteld. Chalad wil dat deze grondwet ongeldig wordt verklaard. Ook in een aantal provincies demonstreerden tienduizenden Thais voor meer democratie. De betogingen zijn rustig verlopen.

In het Thaise parlement hebben 21 dissidente volksvertegenwoordigers van de boeddhistische Palang Dharma partij, die deel uit maakt van de regering van premier Chuan Leekpai, een motie ingediend waarin ze eisen dat de regering een speciale commissie in het leven roept die onderzoekt hoe een nieuwe grondwet kan worden opgesteld. De oppositie zou de motie steunen.

Naar verwachting zal vice-premier Boonchu Rojanastien, afkomstig uit de Palang Dharma partij, zijn ontslag aanbieden. Hij zou zo de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de actie van zijn partijgenoten. Waarschijnlijk zullen tien Palang Dharma ministers, onder wie minister van buitenlandse zaken Prasong Soonsiri, in dat geval Boonchu's voorbeeld volgen. Verwacht wordt dat de partij zich zal terugtrekken uit de regeringscoalitie.

Premier Chuan Leekpai, wiens regering over een kleine meerderheid in het parlement beschikt, kan dan twee dingen doen. Hij kan het parlement ontbinden en verkiezingen uitschrijven of hij kan een nieuwe coalitie vormen door een andere oppositiepartij in de regering op te nemen. Volgens zeglieden uit regeringskringen zal hij voor de laatste optie kiezen.

De premier zegt een voorstander te zijn van een nieuwe grondwet, maar wel tot stand gekomen volgens de huidige grondwettelijke procedures. Hij heeft tijdens de laatste verkiezingen, die na de afzetting van de vorige premier, Suchinda Kraprayoon, in mei 1992 werden gehouden, democratische hervormingen beloofd. (AP, APF, Reuter)