Dekker winnaar proloog in Zweden

ROTTERDAM, 16 JUNI. Af en toe gloort er hoop voor het Nederlandse beroepswielrennen. Zoals gisteren in Göteborg. Erik Dekker won in de Zweedse havenstad de proloog van de Ronde van Zweden, een etappekoers voor zowel profs als amateurs.

De 23-jarige Dekker, tweede bij de Olympische Spelen van Barcelona, reed de 3,4 kilometer in de heuvelachtige buitenwijk van Göteborg in 4 minuten en 40 seconden, gemiddeld 42,714 kilometer per uur. De Drent was 2,5 seconde sneller dan de Rus Dimitri Nelojoebin. De Australiër Henk Vogels, onlangs winnaar van Olympia's Ronde door Nederland, eindigde in de proloog op de vierde plaats.

Na afloop van het korte tijdritje was er enige commotie. De jury wees aanvankelijk de Deen Lars Pingel als winnaar aan. Maar diens snelheid werd in twijfel getrokken. Na protesten bleek dat de tijdwaarnemers een vergissing hadden begaan, waarna Dekker alsnog kon worden gehuldigd.

Dekker werd in 1992 ontdekt door het wielerpeloton. Hij won bij de amateurs twee eendaagse wedstrijden: de Henninger Turm en Rundum Köln. In hetzelfde jaar reed hij zo sterk in de Ronde van de Toekomst, dat ploegleider Jan Raas hem een profcontract aanbood. Volgens zijn oude amateur-coach Piet Kuys is Dekker een bescheiden coureur die als beroepsrenner net op tijd gehard is. “Aan zijn ketting ontbrak nog een schakeltje. Dat heeft hij er zelf opgezet.”

De eerste dagen van de Ronde van Zwitserland wordt beheerst door de sprinters. De klimmers zijn nog niet op hun geliefde arbeidsterrein aangekomen. De tweede etappe, volledig vlak tussen Yverdon en Thun, werd gisteren gewonnen door de Zwitser Giovanni Lombardi. Hij versloeg, zes seconden voor het peloton, de Australiër Phil Anderson in de sprint. Lombardi's landgenoot Gianluca Pierobon bleef leider in de algemene rangschikking. De etappe werd gekenmerkt door een 78 kilometer lange solo van de Belg Eric de Clerq. Hij werd achterhaald toen de enige twee kleine bergjes opdoemden. Beste Nederlander was Gert-Jan Theunisse die als negentiende de finish passeerde.

In de Midi Libre won de Fransman Fréderic Moncassin de massaprint van de de tweede etappe over 202 kilometer van Andorra naar Castelnaudary. Zijn landgenoot Durand werd tweede. De Rus Pavel Tonkov, dinsdag winnaar van de eerste etappe, raakte door zijn 42e plaats de leiderstrui kwijt aan zijn Tsjechische ploeggenoot Jan Svorada.