Carter houdt N-Korea band met VS voor

SEOUL, 16 JUNI. De Amerikaanse ex-president Jimmy Carter heeft Noord-Korea gisteren de mogelijkheid van volledige diplomatieke relaties met de Verenigde Staten voorgehouden als het zich neerlegt bij internationale inspectie van zijn nucleaire installaties.

Carter arriveerde gisteren vanuit Zuid-Korea voor een privé-missie in het noorden, op uitnodiging van Pyongyang. Samen met zijn vrouw Rosalynn, drie medewerkers en zes gewapende begeleiders, wandelde hij rond het middaguur vanuit Zuid-Korea Noord-Korea binnen in het bestandsdorp Panmunjom in de gedemilitariseerde zone tussen de Korea's. De Amerikaanse regering heeft gezegd dat hij geen officiële boodschap bij zich heeft. Er is echter gesuggereerd dat hij onofficiële ouvertures zou maken naar de regering in Pyongyang. De Noordkoreaanse regering heeft hem in elk geval een zeer officiële ontvangst bereid.

Op een banket dat hem door de Noordkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Kim Yong Nam, werd aangeboden, zei Carter gisteren dat het “tijd is geworden om volledige vriendschap” tot stand te brengen tussen Pyongyang en Washington. Hij sprak van open handel, uitwisseling van bezoeken en volledige diplomatieke betrekkingen. Eerst moeten echter “de nucleaire kwestie zjn opgelost en de misverstanden weggenomen”.

De Noordkoreaanse president Kim Il Sung op zijn beurt zei vandaag tijdens een ontmoeting met Carter dat “een vertrouwenscrisis” de kern vormt van de problemen tussen Noord-Korea en de VS. Dat meldde een correspondent van de Amerikaanse televisiemaatschappij CNN, dat speciaal voor Carters bezoek toegang tot Noord-Korea heeft gekregen. Carters bezoek, aldus Kim, is “de eerste stap naar het bouwen van wederzijds vertrouwen”.

Carter zei dat zijn besprekingen met Kim, die hij beschreef als een kans om misverstanden weg te nemen, zeer gedetailleerd waren, en dat de Noordkoreaanse president ,zeer goed-ingeïnformeerd was''. Volgens CNN had het onderhoud drie uur geduurd, en staat een vervolgens voor morgen op het programma.

In Zuid-Korea is de beurs, die de afgelopen paar dagen onder invloed van de crisis rondom Noord-Korea was gedaald, weer wat bijgetrokken onder invloed van Carters missie. Ook een hamsterwoede onder burgers nam in intensiteit af. Winkels meldden dat de rijen voor de kassa's nog maar de helft waren van de voorgaande dagen.

De autoriteiten hielden gisteren een civiele-defensieoefening, waarbij alle verkeer werd stilgelegd en de bevolking opdracht kreeg schuilkelders in te gaan. Eerder op de dag had minister van defensie Rhee Byoung Tae gewaarschuwd dat Noord-Korea zijn voorbereidingen voor oorlog had voltooid. Hij onderstreepte dat Seoul zich heeft voorbereid op “onmiddellijke en krachtige vergelding” in het geval van eem “abrupte Noordkoreaanse miitaire provocatie”. (Reuter, AP, AFP)