BROODKOEKJES ANNO 1910

Een lezeres van deze rubriek heeft de recepten die haar moeder ooit uit 'De Huishoudgids - onder redactie van Mejuffrouw N. Cariot, leerares in koken en voedingsleer te Zwolle' haalde, laten inbinden. Omdat ze haar boekenkast moest opruimen deed ze mij dit mooie boekje met gemarmerde kaft cadeau. De onderwerpen in dit weekblad, zo blijkt uit de voorpagina, waren zeer gevarieerd. Er werd nuttige informatie verschaft over 'de rechtspositie der dienstboden, valsche parels, voorkomendheid in den huiselijken kring, het wasschen van witte stroohoeden en belasting op jonggezellen'. En elke week stonden er verschillende recepten 'berekend voor 6 personen' en een menukalender voor de hele week in. Menig recept (teacakes, Belgaalsche kerry, getruffeerde fazant, Charlotte aux fraises) zou in een hedendaags glossy magazine niet misstaan. Ik koos uit 'De Huishoudgids' van 5 februari 1910 toch maar een ouderwets en oer-Hollands restjes-recept voor broodkoekjes:

300 gram oud brood zonder korst

3 eieren

2 1/2 à 3 deciliter melk

1/2 geraspte citroenschil

1 theelepeltje fijne kaneel

75 gram suiker

60 gram boter

Het brood weeken en geheel fijn wrijven in de warme melk. Er dan de eierdooiers bij voegen, de grootste helft van de suiker, de kaneel, de geraspte citroenschillen, 't laatst het zeer stijfgeklopte eiwit. De massa mag niet te week zijn. Er dan met de boter in een koekepan ronde koekjes van bakken, die zoo groot moeten zijn dat er ongeveer drie tegelijk in een middelmatig groote koekepan gaan. Ze moeten aan beide kanten licht bruin gebakken worden. Voor het opdienen worden ze met de overige gestampte suiker bestrooid.

    • Anne Scheepmaker