Berlusconi wil steun Kohl bij bezoek Bonn

BONN, 16 JUNI. De Italiaanse premier Berlusconi wil de steun van bondskanselier Kohl voor de opname van zijn partij Forza Italia in de christen-democratische fractie van het Europese Parlement (EVP). Berlusconi brengt vandaag een eendaags bezoek aan Kohl in Bonn. Het bezoek maakt deel uit van de voorbereiding van de Europese Top die op 24 en 25 juni op Korfoe gehouden wordt.

Italiaanse leden van de EVP die voor de toetreding van landgenoten om toestemming gevraagd moet worden, maken bezwaar tegen de samenwerking met Forza Italia. Ook andere leden zijn tegen de opname van Forza Italia wegens de coalitie met neo-fascisten in de Italiaanse regering.

Tegenover de Duitse krant General Anzeiger verklaarde Berlusconi dat de coalitiepartij Nationale Alliantie niet vergelijkbaar was met Europese extreem-rechtse partijen zoals het Front National in Frankrijk. Hij zei dat het statuut van de Nationale Alliantie verankerd ligt in liberaal-democratische principes.

Kohl heeft zich tot dusver voorstander betoond van de opname van Forza Italia in de Europese christen-democratische fractie. Vice-president Wieczorel-Zeul van de Duitse sociaal-democraten (SPD) heeft hem echter verzocht opname van de partij van Berlusconi in de EVP te dwarsbomen. “Als de christen-democraten een pact sluiten met Berlusconi worden zij indirect bondgenoten van de neo-fascisten”, aldus Wieczorel-Zeul. De fractievoorzitter van de Europese christen-democraten Leo Tindemans heeft gisteren verklaard dat leden van Berlusconi's partij Forza Italia welkom zijn in de fractie als zij bereid zijn zich op het partijprogramma vast te leggen.

Tijdens het bezoek van Berlusconi aan Bonn komt ook de opvolging van EU-commissievoorzitter Delors aan de orde. Berlusconi heeft zijn voorkeur nog niet uitgesproken. De minister van buitenlandse zaken Martino steunt de kandidatuur van de Britse EU-commissaris Sir Leon Brittan. De keuze van Berlusconi is afhankelijk van de reaktie van de andere lidstaten op de kandidatuur van de vroegere Italiaanse minister van buitenlandse handel, Renato Ruggiero voor het voorzitterschap van de Wereldhandelsorganisatie (WHO). (Reuter)