Angst voor interventies na val dollar

AMSTERDAM, 16 JUNI. De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkt gedaald tot 1,63 D-mark (1,8250 gulden). Dat is het laagste punt sinds oktober vorig jaar, en ligt onder het niveau dat vorige maand aanleiding was tot grootscheepse interventies door 19 centrale banken op de valutamarkt om de dollar te steunen. Tegenover de Japanse yen werd de Amerikaanse munt gisteren door middel van steunaankopen door de Bank of Japan op een koersniveau van net onder de 103 yen gehouden.

Op de valutamarkt heerste vanmorgen onzekerheid over de vraag of de lage koers een nieuwe interventieronde door de centrale banken zou veroorzaken. De handel stabiliseerde rond 1,63 D-mark, in afwachting van wat de houding van de Federal Reserve Board, het Amerikaanse systeem van centrale banken, vanmiddag zou zijn. Mocht de 'Fed' zich onthouden van acties, dan is volgens handelaren de kans groot dat de dollar nog verder daalt. Ook name de houding van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, zorgde voor onzkerheid. De bank schreef vanmorgen in haar maandelijkse rapport over juni dat de huidige lage koers van de dollar voor veel marktpartijen als een verrassing komt, maar toch verklaarbaar is.