Weer bod op Fins belang Berghuizer

AMSTERDAM, 15 JUNI. De Stichting tot instandhouding Berghuizer Papierfabriek (BPF) heeft opnieuw een bod gedaan op het belang van het Finse papierconcern Enso-Gutzeit (57,8 procent) in BPF. De stichting wil 50 gulden per aandeel betalen en zegt daarvoor inmiddels financiers te hebben gevonden, waaronder een bank.

Secretaris J. Jansen van de stichting en een woordvoerder van Enso bevestigden vanmorgen het bod, dat Jansen het afgelopen weekeinde heeft gedaan bij een bezoek aan Enso in Helsinki. Vorige maand bood de stichting al 40 gulden per aandeel, maar dat voorstel werd door grootaandeelhouder Enso onmiddellijk afgewezen. De Finnen zelf willen de resterende aandelen kopen en hebben de minderheidsaandeelhouders tot vanmiddag 15.00 uur de gelegenheid gegeven hun stukken aan te bieden.

De Stichting tot instandhouding BPF is eigenaar van 6,2 procent van de aandelen. Begin jaren tachtig werd de stichting opgericht om Berghuizer te helpen redden uit de boedel van de failliete Van Gelder Papier en behartigt nu de belangen van de werknemers. De stichting is bang dat Berghuizer de belangen van de Nederlandse werknemers zal schaden met een harde sanering.

Dit weekeinde sprak Jansen met commissaris Diesen van Enso en met Van Eeghen, de beoogd directeur van Berghuizer na de eventuele overname door de Finnen. “Als hun bod mislukt willen de Finnen hun belang aan ons verkopen”, zegt Jansen. Enso wilde daarover niets zeggen tot komende maandag. “Alle mogelijkheden staan open, als het bod niet doorgaat”, was alles wat een woordvoerder kwijt wilde. Jansen zegt ook te hebben gesproken met de investeringsmaatschappij Alpinvest (11,2 procent), maar die was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

De stichting zegt inmiddels een syndicaat van financiers te hebben verameld voor een overname van het Finse belang dat ruim 50 miljoen waard zou zijn. Onder hen zouden behalve particulieren en investeringsmaatschappijen ook een bank zijn. Namen wil Jansen niet noemen.

De bemoeienis van de stichting heeft de overnamestrijd om Berghuizer verder verhevigd. Enso heeft eerder dit jaar 50 gulden per aandeel geboden met het doel de verlieslijdende fabriek in Wapenveld te integreren in het papierconcern. De huidige aandeelhouders vinden dat bod veel te laag. De Amerikaanse belegger Tweedy, Browne (ruim 5 procent) wil minimaal het eigen vermogen per aandeel van 80 gulden en biedt zijn stukken niet aan. Alpinvest komt uit op een prijs van 60 tot 65 gulden. Het administratiekantoor BPF (24,8 procent) heeft berekeningen laten uitvoeren die uitkomen tussen 55 en 65 gulden, maar wist vanochtend niet of de certificaathouders zullen verkopen.

    • Karel Berkhout