Twee ministers weg uit regering van Estland

TALLINN, 15 JUNI. In Estland is de Liberaal-Democratische Partij uit de regeringscoalitie gestapt. De twee ministers van deze partij in het kabinet van premier Mart Laar, minister van financiën Heiki Kranach en minister van onderwijs en cultuur Paul-Eerik Rummo, zijn afgetreden.

Het aftreden is een consequentie van de herverkiezing van Laar tot voorzitter van de grootste van de vijf coalitiepartijen, Isamaa (Vaderland). De Liberaal-Democratische Partij besloot uit de regering te stappen toen Laar gisterochtend weigerde, zich te onderwerpen aan een geheime vertrouwensstemming in het kabinet. Ook de leider van de Sociaal-Democratische Partij, minister van sociale zaken Marju Lauristin, overweegt af te treden als Laar bij die weigering blijft.

De crisis is het gevolg van spanningen in de regering naar aanleiding van het volgens sommige ministers eigenzinnige en autoritaire optreden van Laar. Ook de dramatisch afgenomen populariteit van alle regeringspartijen speelt een belangrijke rol. Vorige maand traden al de ministers van defensie en justitie af. (Reuter)