Tekort aan luxe, gele bakstenen

ROTTERDAM, 15 JUNI. Kleine aannemers hebben een tekort aan een luxe soort baksteen, die wordt gebruikt voor de bouw van duurdere woningen. Een aantal woningbouwprojecten is de afgelopen maanden stilgelegd door gebrek aan stenen.

Dit meldt FNV Magazine, die een kleine telefonische steekproef heeft gehouden onder aannemers, bouwmaterialenhandels en baksteenfabrieken. De vraag naar de lichtgele gevelsteen is op het moment enorm door de huidige explosieve groei van de woningbouw in de vrije sector. Bovendien is de export van de gele steen naar Duitsland de laatste jaren fors toegenomen.

De gele baksteen, die ook sterk in de mode is bij architecten, wordt net als andere duurdere stenen gemaakt in kleine baksteenfabrieken. Deze 'boetieks' zoals ze in de bouwwereld heten kunnen de vraag niet aan, mede doordat een aantal van deze fabrieken eind jaren tachtig is verdwenen bij een 'warme sanering' van de branche. FNV Magazine trof een bouwmaterialenhandel in Zwolle die de wekelijkse aanvoer van 200.000 stenen zag terugvallen tot 20.000 stuks en een aannemer in Bodegraven die een woningbouwproject moest stilleggen.

De grote aannemers krijgen als sterke marktpartij hun stenen doorgaans wel, ook al doordat zij ook goedkopere woningen bouwen met de minder dure rode baksteen. Bestuursvoorzitter A. Baar van NBM Amstelland die dit jaar 3000 woningen verwacht neer te zetten zegt: “Wij hebben stenen genoeg voor die huizen en toen ik onlangs de IJssel afvoer zag ik bij steenfabrieken nog hele stapels liggen. Bij die duurdere stenen voor woningen van 5, 6 ton was altijd al een beetje schaarste en die is denk ik wel groter geworden. Maar in dat kleine segment bouwen wij niet.”