Sphinx maakt even pas op de plaats

Koninklijke Sphinx maakt na de overneming van de Zweedse branchegenoot Gustavsberg even pas op de plaats. Er zitten op korte termijn geen grote acquisities meer in het vat. De Maastrichtse sanitair- en tegelfabrikant geeft prioriteit aan herstel van zijn solvabiliteit, verklaarde president-directeur J. van Vliet in een toelichting op het jaarverslag.

Van Vliet denkt dat Gustavsberg binnen één à twee jaar flink aan de winst van Sphinx zal bijdragen, hoewel de acquisitie het eigen vermogen van het Limburgse bedrijf heeft uitgehold. Voor het eerst sinds de beursintroductie in 1986 moest Sphinx aan winst inboeten. Het nettoresultaat per 31 maart beliep 12,8 miljoen tegen 30,8 miljoen een jaar eerder. Om de positieve verwachtingen te onderstrepen krijgen de aandeelhouders de helft van de nettowinst uitgekeerd, die drie kwartjes per aandeel beloopt tegen 1,50 over 1992/1993.