Slachtoffers Pools busongeluk begraven

SON EN BREUGEL, 15 JUNI. Drie slachtoffers van een busongeluk vorige week in Polen zijn vandaag begraven. De Stichting Mensen voor Mensen, die de reis naar Polen had georganiseerd, en de muziekgroep die op uitnodiging van de stichting was meegegaan, organiseren vandaag een herdenkingsdienst. Bij de herdenking zijn negen Polen aanwezig.

De bus verongelukte op 6 juni in de buurt van Katowice nabij de Pools-Tsjechische grens. Behalve de drie dodelijke slachtoffers, raakten veertien mensen gewond. “Ik word nog steeds wakker met in mijn hoofd de eerste schreeuw die ik hoorde na de klap”, zegt H. Vervoort. Twee anderen uit de groep knikken begrijpend. Maar ze waren erop voorbereid, zegt A. Elsthout. Hulpverleners van de GGD hadden hun bij aankomst in Nederland een lijst gegeven met 'normale reacties na zo'n ernstige gebeurtenis'. Het eerste advies is: “Probeer zoveel mogelijk met anderen, lotgenoten of familie samen te zijn.”

De 33 passagiers van de bus, allen uit Eindhoven en Son en Breugel, hadden dat ook gedaan zonder het GGD-advies. De schok van het ongeluk en de rouw verwerken ze vooral in de groep. Ze komen voortdurend bij elkaar op bezoek. De meesten hebben hun vakanties afgezegd, uit angst voor een volgende busreis of omdat ze nu graag bij elkaar blijven.

Van de groep wonen 21 mensen in dezelfde straat: de Van Gentlaan. Zij zijn lid van de muziekgroep Los Geinos, jaren geleden ontstaan uit een buurtvereniging. Veel mensen uit de Van Gentlaan zijn familie van elkaar. Een dag na het ongeluk zamelden twee vrouwen uit de straat geld in voor een rouwadvertentie en bloemen namens alle buren. De muziekgroep was door de Stichting Mensen voor Mensen - ook uit Son en Breugel - gevraagd op te treden in Polen.

De stichting brengt al sinds acht jaar speciale voedingsmiddelen naar Poolse kinderen die lijden aan de stofwisselingsziekte PKU. Zonder een eiwitarm dieet leidt deze aandoening tot zwakzinnigheid. Deze keer ging de muziekgroep mee naar Polen om de kinderen en hun familie te vermaken.

Bij de herdenkingsdienst vanmorgen waren negen Poolse bestuursleden van de PKU-stichting aanwezig en medewerkers van de Poolse televisie. Direct na het ongeluk verzamelde de Poolse stichting in de stad Wroclaw 350 liter bloed voor de gewonden. Later bleek dat niemand een bloedtransfusie nodig had. De Polen kwamen gisteravond aan in Nederland, om hun Nederlandse hulpverleners te steunen.

H.G. Gevers, voorzitter van de Stichting Mensen voor Mensen, is blij met hun komst. Toch heeft zij niet het idee dat de rollen na het ongeluk ineens waren omgedraaid. “Op de dag van het ongeluk, 's avonds, heb ik me afgevraagd of ik als hulpverlener nu het gevoel had dat ik zelf een slachtoffer was. Iemand die geholpen moest worden. Het was niet zo.” De hulpverlening ging gewoon door, nu voor de eigen groep. De gewonden werden naar vijf verschillende ziekenhuizen gebracht. Gevers zorgde ervoor dat in elk ziekenhuis ten minste één busreiziger was die Engels of Duits sprak voor de communicatie met het Poolse ziekenhuispersoneel.

Zij regelde ook dat de partners van de verongelukte passagiers extra aandacht kregen. Gevers vertelt met voldoening dat de artsen en hulpverleners van het SOS-crisisteam, dat nog dezelfde avond naar Polen was gevlogen, “niet wisten wat ze zagen”. Ze verwachtten een zwaar getroffen, lamgeslagen groep mensen aan te treffen, aldus Gevers. In plaats daarvan zagen zij een groep Brabanders die goed voor elkaar had gezorgd, en het liefst nog dezelfde avond een fles wodka had besteld om samen de eerste schok te verwerken.