Ruzie rappers en fans liep uit op schietpartij

ROTTERDAM, 15 JUNI. De regiopolitie Rijnmond heeft in mei en juni tien leden van twee rivaliserende jeugdgroepen aangehouden. De politie zegt dat met de aanhoudingen op het nippertje een bloedbad is voorkomen. De jongens, in leeftijd variërend van 18 tot 27 jaar, kwamen gedurende anderhalf jaar op steeds gewelddadiger wijze met elkaar in conflict.

Niet bekend

“Ze vochten de ruzie eerst uit met woordenwisselingen. Toen kwamen de vuisten erbij. Toen messen, en op het laatst vuurwapens”, zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie.

Een aantal jongens liep steekwonden op in het gezicht, de borststreek en de rug. De rivaliteit tussen de twee groepen mondde eind april dit jaar uit in een schietpartij op de Eerste Middellandstraat. De politie stelde een onderzoek in. De band-leden werden vorige maand aangehouden. Met hun arrestatie loste de politie acht zaken op, waaronder een mishandeling, twee pogingen tot doodslag en een ontvoering. De politie nam bij een huiszoeking een ingekort jachtgeweer, drie pistolen, messen, slagwapens en een stroomstootwapen in beslag.

De vijf 'fans' werden een maand later gearresteerd. Twee van hen worden verdacht van poging tot doodslag. Bij één verdachte, die nu nog wordt vastgehouden, vond de politie de revolver die gebruikt was bij de pogingen tot doodslag.

Volgens de politie waren de rivaliserende groepen 'in een draaikolk van escalatie' verstrikt geraakt. “Er hebben zich twee schietpartijen voorgedaan. Als die jongens elkaar tegenkwamen deden ze elkaar iets aan. Ze konden elkaar niet luchten of zien.”

De politie zegt dat zij niet eerder een dergelijk conflict in Rotterdam is tegengekomen. De groepen zijn niet te vergelijken met de jeugdbendes in Den Haag, zegt de politie. “Deze twee groepen vielen geen buitenstaanders lastig, zoals de Haagse bendes doen.”