Personalia

Drs. G. Durlacher, prof. Th. Koulourides en F. Krabbe krijgen eredoctoraten van de Universiteit van Amsterdam.

Durlacher krijgt de onderscheiding wegens het sociologisch werk dat hij als onderzoeker heeft verricht. Hierop voortbouwend legde hij zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging vast in 'De Gids'. Met zijn memoires trok hij in binnen- en buitenland veel aandacht.

Redacteur en publicist Friedrich Wilhelm Krabbe (pseudoniem Jörg Friedrich) krijgt het eredoctoraat voor vier boeken, waarvan het in 1993 verschenen 'Gesetze des Krieges' de belangrijkste is. Dit is een juridisch hecht onderbouwde historische beschouwing over de (on)rechtmatigheid en de wetmatigheden van het optreden van de Duitse Wehrmacht in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Theodore Koulourides is tandarts en stond als onderzoeker aan de wieg van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de preventieve tandheelkunde. Hij toonde aan dat beginnende cariës door contact met speeksel wordt hersteld en dat fluoride dit effect versterkt en tandbederf uitstelt.