Partijen Rwanda eens over staakt-het-vuren

TUNIS, 15 JUNI. De strijdende partijen in de Middenafrikaanse staat Rwanda, de Tutsi-rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF) en de interim-regering die geheel uit Hutu's bestaat, zijn gisteravond in Tunis een staakt-het-vuren overeengekomen. Dat hebben een woordvoerder van het RPF en de interim-president van Rwanda in Tunis meegedeeld. Het staakt-het-vuren, dat vandaag moet ingaan en waarvan de details vanmiddag zullen worden bekendgemaakt, moet het begin zijn van een alomvattend vredesproces om een oplossing te vinden voor dit conflict.

Het akkoord wordt op de topbijeenkomst van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) in Tunis gezien als een grote overwinning voor de Rwandese interim-regering en voor Zaïre, dat de interim-regering steunt. Het staakt-het-vuren is in feite een nederlaag voor de Tutsi-rebellen van het RPF, dat gesteund wordt door Oeganda. Het RPF beheerst inmiddels een groot gedeelte van Rwanda en staat op het punt om het regeringsleger definitief te verslaan. De Oegandese president, Yoweri Museveni, die tot donderdag in Tunis zou zijn gebleven, heeft de Tunesische hoofdstad verlaten. “Hij is woedend”, aldus een lid van de Oegandese delegatie.

Als de wapenstilstand in acht wordt genomen, zou op korte termijn de VN-macht in Rwanda, UNAMIR, uitgebreid kunnen worden tot 5.500 militairen. De president van Malawi, Muluzi, heeft vanmorgen bekendgemaakt dat zijn land militairen aan deze macht zal toevoegen.

In Tunis wordt de wapenstilstand, indien zij wordt nageleefd, gezien als een succes voor de OAE. Vorige week slaagden de ministers van de OAE er niet in een akkoord over Rwanda te bereiken. Dit werd in Afrika als een grote mislukking gezien. Tot zover onze redacteur. In Rwanda zelf werd een nieuw bloedbad gemeld. Zestig jonge Tutsi's werden gisteren door een Hutu-militie ontvoerd uit een kerkelijk complex bij de hoofdstad Kigali en in een naburige afgraving vermoord.

Pag.4: Overlevenden melden de moord op jonge Tutsi's

Dat meldde een functionaris van de VN, die zei vandaag door overlevenden van de moordpartij op de hoogte te zijn gesteld. EErder al hadden priesters gezegd na de ontvoering het geluid van schoten te hebben gehoord. Het gebied van de moordpartij is in handen van de regering.

In Kigali was vanochtend nog het geluid van mortierinslagen en geweervuur te horen, ondanks de aankondiging van een staakt-het-vuren. “Als ze zeggen dat er een bestand is in Tunis, zouden ze eens moeten komen kijken wat er in Kigali aan de hand is”, zei de adjunct-commandant van de VN-macht UNAMIR in Rwanda. Hij doelde mede op de moord op de jonge Tutsi's.

In een vluchtelingenkamp in Burundi, het buurland van Rwanda, hebben Rwandese Hutu-milities honderd uit Rwanda gevluchte Tutsi's afgeslacht. Het bloedbad had plaats in een kamp in Bugabira in het noordwesten van Burundi. De Hutu's verrasten de Tutsi's in hun slaap. Na de moord op de vluchtelingen keerden de milities terug naar Rwanda.

Sinds vijf dagen wordt in verscheidene delen van Burundi gevochten. Het is nog onbekend hoeveel mensen daarbij gedood zijn. In de noordelijke, aan Rwanda grenzende provincie Kayanza maken regeringstroepen jacht op 'gewapende benden' die uit Rwandese Hutu-milities bestaan. De spanning loopt vooral in dit gebied hoog op, omdat tijdens de laatste etnische moordpartijen van afgelopen herfst, waarbij honderdduizend Tutsi's de dood vonden, in het noorden de meeste mensen stierven. De Hutu's die verantwoordelijk gehouden worden voor die slachtpartijen zouden weer teruggekeerd zijn naar Burundi.

Het door Tutsi's gedomineerde regeringsleger is drie maanden geleden een ontwapeningsactie in de heuvels rond de hoofdstad Bujumbura begonnen, maar de laatste dagen vechten bewapende Hutu-burgers terug in plaats van hun wapens af te geven.

In Bujumbara zitten 500 vluchtelingen opeengepakt in een kerk. In het noordwesten werd melding gemaakt van gevechten tussen vluchtelingen en bewoners. (Reuter, AP, AFP)

    • Bernard Bouwman