Onderzoekers geweld in Brazilië vermoord

RIO DE JANEIRO, 15 JUNI. In Brazilië zijn de afgelopen dagen vier mensen uit linkse politieke kringen vermoord die onderzoek deden naar moorden op straatkinderen en drugsgeweld. De Braziliaanse Arbeiderspartij (PT), waarmee de vier banden onderhielden, spreekt “van politieke moorden”.

Aangenomen wordt dat het geweld een toenemende rol zal spelen tijdens de campagnes van de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar. De presidentskandidaat van de PT, Luiz Inácio 'Lula' da Silva, maakt volgens de laatste opiniepeilingen de meeste kans de verkiezingen te winnen.

Het afgelopen weekeinde werden in de stad San Carlos, nabij São Paulo, de lichamen gevonden van een echtpaar dat lid was van een aan de linkse Arbeiderspartij (PT) gelieerde vakbond en onderzoek deed naar de moord op straatkinderen. Het echtpaar was al herhaaldelijk met de dood bedreigd.

In Rio de Janeiro werden maandag de lichamen gevonden van twee leden van een radicale vleugel binnen de PT. Zij deden onder meer onderzoek naar de zogeheten Candalaria-moorden van juli vorig jaar. Toen werden nabij de Candalaria-kathedraal in het centrum van Rio acht straatkinderen vermoord door een doodseskader. Drie politieagenten zijn daarvoor in staat van beschuldiging gesteld. Ook onderzochten zij de moord op 21 inwoners van een sloppenwijk, die in augustus vorig jaar plaatsvond.

Een van de twee, Reinaldo Guedes Miranda (37), was coördinator voor mensenrechtenzaken bij de gemeente Rio. De twee werden in hun auto doodgeschoten toen zij terugkwamen van een bijeenkomst over openbare veiligheid.

Lula da Silva zegt te ijveren voor de armen in de Braziliaanse samenleving. Hij wil daarom een uitbreiding van de overheidsuitgaven voor sociale doeleinden en een strengere regelgeving van het bedrijfsleven. Veel middenstanders hebben het daar niet op. Naar wordt aangenomen worden veel moorden op zwervers uitgevoerd in opdracht van winkeliers in de grote steden. De zeer gewelddadige drugsbendes die in veel wijken van de Braziliaanse steden de dienst uitmaken zien de activiteiten van mensenrechtencomités en sociaal-werkers als een bedreiging van hun invloed.

In de nacht van maandag op dinsdag werden dertien mensen doodgeschoten tijdens vuurgevechten tussen rivaliserende drugsbendes in een sloppenwijk van Rio de Janeiro. In het noorden van Rio werd begin deze week een auto gevonden met daarin zeven lijken, waaronder dat van een lokale drugskoning. In Saõ Paulo werden het afgelopen weekeinde 21 mensen vermoord, een record volgens de autoriteiten. (Reuter, AFP)