Mogelijk Krajicek-Haarhuis in Londen

ROTTERDAM, 15 JUNI. De Nederlandse tennisser Richard Krajicek speelt volgende week in de eerste ronde van Wimbledon tegen de Australiër Darren Cahill. In de tweede ronde treft hij mogelijk de winnaar van het duel tussen Paul Haarhuis en de Australiër Stoltenberg. In de derde ronde zou hij op de Duitser Michael Stich, de nummer twee van de plaatsingslijst, kunnen stuiten. Cahill is een Australische veteraan, die de laatste jaren is geplaagd door blessures. Hij won twee toernooien, bereikte in 1988 de halve finales van de US Open en is een uitstekende dubbelspeler. Australiërs spelen traditioneel sterk op gras.

Krajicek, de nummer 21 van de ranglijst en dit weekeinde toernooiwinnaar op het gras in Rosmalen, is niet geplaatst bij de eerste zestien spelers. Hij kreeg bij de loting geen beschermde positie, waardoor hij al in de derde ronde tegen Stich moet aantreden. De nummers 1 tot en met 16 treffen elkaar op zijn vroegst in de vierde ronde. Met Haarhuis en Jacco Eltingh kwam Krajicek terecht in de onderste helft van het speelschema. Eltingh moet eerst zien te winnen van een speler die zich heeft gekwalificeerd en speelt vervolgens tegen de winnaar van de partij tussen de Duitser Prinosil en het jonge Engelse talent Henman. Jan Siemerink heeft zich niet ingeschreven. Hij is nog niet voldoende hersteld van de gevolgen van een meniscus-operatie.

De Amerikaanse titelverdediger en nummer één van de wereld, Pete Sampras, is de grote favoriet bij de mannen. De bookmakers geven hem een notering van 13-8. Bij de vrouwen is de favorietenrol voor de Duitse Steffi Graf nog duidelijker. Zij noteert bij Ladbrokes 2-5. Bij vijf gulden inzet, krijgt de gokker slechts twee gulden extra uitbetaald als Graf het toernooi wint. In de eerste ronde speelt Sampras tegen zijn landgenoot Jared Palmer, die volgende maand zijn debuut maakt in de Davis-Cupwedstrijd van de Verenigde Staten tegen Nederland, en Graf tegen de Amerikaanse veterane Lori Mc Neill.

De Amerikaan Todd Martin, finalist in Australië en het afgelopen weekeinde in de finale van Queens de overwinnaar van Sampras, is bij de bookmakers de gevaarlijkste outsider met 6-1, gevolgd door Stich (7-1), Ivanisevic (10-1) en Edberg en Courier (12-1). Martin krijgt een rij oud-kampioenen tegenover zich. Hij ontmoet eventueel in de vierde ronde Andre Agassi, in de kwartfinales Stefan Edberg en in de halve eindstrijd Sampras.

Bij de vrouwen begint Brenda Schultz tegen de Georgische Mesjki. Vervolgens speelt zij mogelijk tegen de als elfde geplaatste Amerikaanse Mary-Joe Fernandez, die tijdens Roland Garros nog last had van blessures. Miriam Oremans opent tegen de als vijfde geplaatste Jana Novotna, de finaliste van vorig jaar die na haar nederlaag tegen Graf uithuilde op de schouder van de hertogin van Kent. Kristie Boogert speelt in de eerste ronde tegen een qualifier, Caroline Vis tegen de Japanse Sawamatsu, Manon Bollegraf tegen de Amerikaanse Harvey-Wildt en Nicole Muns-Jagerman tegen de Amerikaanse Arendt. Stephanie Rottier schreef zich niet in. Zij heeft last van een enkelblessure.

Coach Fred Hemmes heeft de selectie bekendgemaakt voor de Federation Cup, de vrouwelijke uitvoering van het Davis-Cuptoernooi. De ploeg zal bestaan uit Schultz, Oremans, Boogert en Muns-Jagerman. Vis is reserve. Zij spelen van 18 tot en met 24 juli in Frankfurt. Het is de laatste keer dat de Federation Cup in een week wordt gespeeld. Vanaf 1995 zal er met uit- en thuiswedstrijden worden gespeeld. Indien Nederland in Frankfurt de kwartfinales haalt, komt het volgend jaar automatisch uit in de wereldgroep.

Het Nederlands kampioenschap voor mannen en vrouwen wordt van 12 tot en met 18 september gehouden op de gravelbanen van het Amstelpark in Amsterdam. Het hoofdtoernooi begint op woensdag 14 september.