Managers BCCI veroordeeld tot 14 jaar en betaling 16,5 mld

ABU DHABI, 15 JUNI. Een rechtbank in Abu Dhabi heeft gisteren twaalf ex-topmanagers van de drie jaar geleden gesloten Bank of Credit and Commerce International (BCCI) gevangenisstraffen tot veertien jaar opgelegd wegens fraude en mismanagement in het grootste bankschandaal in de geschiedenis.

BCCI-oprichter Agha Hassan Abedi kreeg acht jaar cel, Mohammed Swaleh Naqvi, een van de oud-directieleden, veertien jaar. Beiden waren afwezig bij de uitspraak. Abedi is ziek en leeft in Pakistan, dat al heeft gezegd hem niet uit te leveren. Naqvi woonde wel alle zittingen vanaf oktober bij tot justitie hem in mei uitleverde aan de Verenigde Staten, waar hem nog een proces wacht.

Het lichtste vonnis is drie jaar cel. De ander straffen variëren van zes tot acht jaar. De rechtbank sprak één beklaagde vrij. De twaalf moeten daarnaast omgerekend 16,5 miljard gulden betalen aan de heersers van Abu Dhabi als meerderheidsaandeelhouder in BCCI, maar de meesten hebben gezegd failliet te zijn. Abu Dhabi had 19 miljard gulden gevraagd.

BCCI ging in 1991 op last van de autoriteiten dicht, nadat er omvangrijke fraudezaken aan het licht waren gekomen en verlies van leningen aan het licht waren gekomen. De BCCI werd in 1972 opgericht en groeide uit tot de grootste bank in de Derde Wereld. De Amerikaanse justitie zegt dat de bank actief was betrokken bij de drugshandel en het internationale terrorisme, het witwassen van zwart geld, afpersing en omkoping. Over het BCCI schandaal kwam tijdens de zittingen in Abu Dhabi weinig naar buiten, omdat de meeste achter gesloten deuren plaatsvonden. (AP, Reuter)