Labouchere beheert het EMF Rentefonds

ROTTERDAM, 15 JUNI. Het EMF Rentefonds gaat samenwerken met het bankiershuis Labouchere & Co, een dochterbedrijf van verzekeraar Aegon. Het fonds heeft de aandeelhouders voorgesteld om Labouchere Beheer per 1 juli de directie en het beheer van het beleggingsfonds te laten voeren.

EMF Rentefonds had op 1 januari van dit jaar nog een totaal vermogen van 178 miljoen gulden, maar dat is inmiddels geslonken tot 120 miljoen gulden. De leegloop heeft volgens directeur D. Loeff te maken met de scherpe daling van de waarde van obligaties waarin EMF Rentefonds belegt. Eind vorig jaar waren de aandelen van het fonds nog 88,20 gulden waard. Vanmorgen zakte de koers een dubbeltje naar 82,20 gulden, op het laagste punt van het afgelopen jaar, en was daarmee terug op het niveau van begin 1993.

Volgens Loeff hebben de dalende obligatiekoersen, en daarmee de scherp opgelopen rente, de markt verrast, en stappen beleggers over de gehele linie over naar geldmarktfondsen. De als gevolg van de koersdaling door aandeelhouders aangeboden stukken, die EMF verplicht is in te kopen, hebben volgens hem niet voor liquiditeitsproblemen gezorgd. Ook opereert het fonds volgens hem ruim boven het 'break even' punt, waaronder het niet lonend is om beleggingen te verzorgen. Het tot nu toe zelfstandige fonds zoekt aansluiting bij Labouchere “om de distributiekracht verder te versterken. De concurrentie tussen de grote beleggingsfondsen is groot, en de meeste banken hebben inmiddels eigen huisfondsen en zijn minder bereid om ons fonds aan beleggers te verkopen.”

Directeur J. Streppel van Labouchere, zegt dat zijn bank alleen is verzocht om het fondsmanagement van EMF rentefonds te verzorgen. “Van actieve distributie is geen sprake, wij doen alleen het fondsbeheer.” Ook met moederbedrijf Aegon is geen afspraak over actieve distributie van het EMF-fonds. Een beter beleggingsresultaat zal volgens Streppel de clienten terug moeten leiden naar het EMF rentefonds.

Voor het voeren van het beheer over het EMF rentefonds waren verschillende belangstellende vermogensbeheerders in de markt. Met de overdracht van het beheer van het fonds zijn volgens Loeff geen financiele transacties gepaard gegaan. Het beleid blijft gericht op beleggen in vastrentende waarden met een laag risico. Loeff treedt toe tot de directie van Labouchere Beheer, samen met een deel van de directie van Labouchere.