Kozyrev roept de Serviërs op tot concessies

MOSKOU/SARAJEVO, 15 JUNI. De Russische minister van buitenlandse zaken, Andrej Kozyrev, heeft de Bosnische Serviërs gisteren voorgehouden dat ze riskeren de steun van Moskou te verliezen als ze niet bereid zijn tot territoriale concessies in de vredesbesprekingen.

Kozyrev sprak gisteren in Moskou met Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs. “Als u kiest voor de vrede, kunt u rekenen op de vastbesloten steun van Rusland”, aldus Kozyrev. “Maar ik wil u wel waarschuwen. Er is ook een andere keuze, die volgens ons tot oorlog leidt. U kunt niet met geweld zeventig procent van het grondgebied [van Bosnië] in bezit houden, zoals u nu doet.”

De uitlating wordt gezien als een Russische bijdrage bij de pogingen van de internationale gemeenschap, druk op de strijdende partijen uit te oefenen om aan de onderhandelingstafel tot een akkoord te komen. De Russen zetten in het kader van die pogingen de Serviërs onder druk, terwijl de Westerse mogenheden proberen de moslims en Kroaten tot concessies te bewegen.

Tegen die achtergrond zijn recente besluiten van het Amerikaanse Congres om toe te werken naar een eenzijdige opheffing van het wapenembargo tegen de moslims, Moskou in het verkeerde keelgat geschoten. Gisteren waarschuwde Kozyrev daarom het Westen in niet mis te verstane termen: een opheffing van het wapenembargo tegen de moslims zou, zij hij, tot een “nieuwe wereldoorlog” leiden. “Als de ene grootmacht zijn beschermelingen zo gaat steunen, kan dat ons terugbrengen naar de slechtste jaren van Koude Oorlog”, aldus Kozyrev, die zei dat Rusland zich dan wellicht gedwongen zag de andere kant te steunen.

De conflicten in het vredesoverleg concentreren zich op het ogenblik vooral op de territoriale concessies. De Serviërs beheersen 70 procent van Bosnië. De internationale gemeenschap streeft naar een verdeling van Bosnië in een Servisch deel van 49 procent van het grondgebied en een deel voor de moslims en Kroaten van 51 procent. Deze verdeling wordt door de strijdende partijen niet geaccepteerd; de Serviërs eisen tenminste 53 procent op en de moslims en Kroaten willen 58 procent van het grondgebied in handen krijgen.

De Kroatische president Tudjman heeft gisteren in Sarajevo gesproken met zijn Bosnische ambtgenoot Izetbegovic. Tudjmans bezoek aan Sarajevo, waar hij een Kroatische ambassade opende, is het eerste aan de Bosnische hoofdstad sinds de oorlog begon. De besprekingen met Izetbegovic gingen vooral over de implementatie van het akkoord over een Bosnisch-Kroatische confederatie en over een herstel van de spoor- en wegverbindingen tussen beide landen.

De internationale contactgroep over Bosnië komt vermoedelijk morgen in Londen bijeen op het niveau van experts, om zich te beraden over de voortzetting van het vredesproces in Bosnië. In de contactgroep zitten afgevaardigden van Rusland, de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie. De opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in Bosnië, generaal Rose, drong er gisteren bij alle betrokken partijen op aan het vredesoverleg te intensiveren. Het vrijdag vorige week ingegane bestand wordt door de militairen van de oorlogspartijen goed nageleefd, aldus Rose: “De strijd is afgenomen en neemt nog verder af. De soldaten tonen zich op de grond terughoudend. Nu moeten we een oplossing van de politici hebben om te voorkomen dat de strijd weer oplaait.” (Reuter, AP)