Koers KPN blijft schommelen rond niveau 50 gulden

AMSTERDAM, 15 JUNI. Terwijl de koersen elders op de Amsterdamse effectenbeurs licht stegen, bleef de koers van KPN vanmorgen rond de vijftig gulden schommelen.

AMSTERDAM Syndicaats

leider ABN Amro bleef deze koers hardnekkig verdedigen tegen aanbod van particulieren die nog steeds hun voordeel van 2,50 gulden willen verzilveren. Ook instituten die te weinig toegewezen hebben gekregen, waren in de markt.

Daarbij bleven de omzetten aan de ruime kant. Omstreeks half twaalf waren 1,7 miljoen KPN-stukken van eigenaar verwisseld. Dit was weliswaar minder dan gisteren om deze tijd, maar aanzienlijk meer dan andere grote fondsen zoals Unilever, Koninklijke Olie en Philips die het met een paar honderdduizend stuks moesten stellen.

Het hele beursklimaat blijft labiel en dat is geheel te wijten aan de aanhoudende dalingen op de obligatiemarkt. Opnieuw leden staatsleningen verliezen van gemiddeld een punt. De rendementen op staatsobligaties stijgen daardoor tot een stuk boven 7 procent, wat een drukkend effect heeft op de aandelenmarkt.

De Amsterdam EOE-Index begon 0,9 punt hoger onder invloed van een vast Wall Street. Omstreeks het middaguur stond de index op een winst van 0,5 punten. In het algemeen waren er kleine verschillen naar beide zijden voor de hoofdfondsen. Een opmerkelijke uitschieter was Océ-van der Grinten waarvoor 1,70 gulden meer werd betaald op 74,20. De omzetten waren daarbij echter klein, ongeveer 31.000 stuks. Akzo werd 1 gulden duurder op 210,80 gulden. Polygram was 0,60 gulden in herstel op 75,60 gulden. Vast lag uitgever VNU met 1,80 gulden winst op 176 gulden. Koninklijke Olie lag 1 gulden beter in de markt op 199,30 gulden. CSM werd eveneens 1 gulden duurder op 66,20 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York zijn gisteren aardige koerswinsten geboekt. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 31,71 punten tot 3.814,83. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 3 tegen 2. De omzet kwam uit op 288 miljoen aandelen in vergelijking met 242 miljoen maandag.

De Dow Jones stond de hele dag op winst. Dat was vooral te danken aan een positieve reactie van de obligatiemarkt op de gegevens over de detailhandelsomzet en de consumentenprijzen in de VS over de maand mei. Die cijfers gaven aan dat het inflatiegevaar gering is. Van de fondsen die zijn opgenomen in de Dow boekte Caterpillar de grootste koerswinst.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 71,01 punten ofwel 0,3 procent tot 21.282,96.