Israelische militair bekent op tv folteren Palestijnen

JERUZALEM, 15 JUNI. De Israelische televisie heeft gisteren een getuigenis uitgezonden van een Israelische militair die was betrokken bij het martelen van Palestijnse gevangenen. De man, wiens gezicht was gemaskerd en wiens stem was vervormd, bekende dat hij dagelijks 10 tot 15 militaire sloeg. Hij gaf niet aan wanneer hij bij dit soort verhoren was betrokken geweest.

“Ik nam deel aan ondervragingen door een agent van de Shin-Bet (de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst) en zodra hij me gebaarde of een teken met het hoofd of de ogen gaf, raakte ik de verdachte met mijn vuisten, voeten en een knuppel”, aldus de militair. “De enige opdracht die ik heb gekregen is te proberen diegenen met wie ik me bezighield niet te doden, en daarin ben ik geslaagd. Maar de meesten kwamen naar buiten met gebroken, volledige vermorzelde armen of benen.” Hij had voorts verscheidene malen meegemaakt dat de ondervrager een bijtend zuur of azijn op de wonden van ondervraagde Palestijnen goot.

De Israelische krant Ha'arets prees vanmorgen de maker van de film, Ram Levi, uitbundig. Volgens de krant moet de documentaire in de Israelische militaire kampen worden vertoond. Het is de eerste maal dat de staatstelevisie een dergelijke film, die kan worden beschouwd als een soort schuldbekentenis aan de Palestijnen, uitzendt. Vóór de totstandkoming van de Palestijnse autonomie was dit niet mogelijk.

Een internationale mensenrechtenorganisatie, Human Rights Watch, meldt in een gisteren uitgekomen rapport dat ondervragers van het Israelische leger en de Shin Bet Palestijnse gevangenen nog steeds systematisch martelen. (AFP, Reuter, AP)