Israel koppelt lot collaborateurs aan vrijheid gevangenen

TEL AVIV, 15 JUNI. De Israelische premier Rabin heeft gisteren een verband gelegd tussen de vrijlating van Palestijnse gevangenen en de behandeling van Palestijnse collaborateurs door het Palestijnse autonome bestuur.

De vervolging van collaborateurs door de Palestijnse autoriteiten valt volgens Rabin niet te rijmen met het tussen Israel en de PLO over dat probleem gesloten akkoord. Freih Abu Medien, die als minister van justitie in de Palestijnse autonomiegebieden optreedt, heeft onlangs gezegd dat collaborateurs die na 13 september 1993 hun werk voor de Shin-Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, hebben voortgezet, zullen worden vervolgd. In Washington tekenden Rabin en PLO-leider Yasser Arafat toen hun principe-overeenkomst. De Palestijnse politie heeft de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas krachtig gewaarschuwd te stoppen met het ontvoeren en terechtstellen van collaborateurs, en hun lot in handen te laten van de Palestijnse justitie.

De belangrijkste Palestijnse collaborateurs hebben inmiddels Israelische identiteitsbewijzen gekregen. Maar zelfs in Israel voelen zij zich bedreigd door Palestijnse gevangenen die door Israel worden vrijgelaten. Zij zijn bang door wraakbeluste Palestijnen te worden vermoord. Daarom overwegen de Israelische autoriteiten een aantal van de meest bedreigde Palestijnse collaborateurs naar veiliger bestemmingen in het buitenland over te brengen. De in de Palestijns autonoom gebied achtergebleven collaborateurs zijn banger voor de volkswoede dan voor de Palestijnse politie.

Een van de redenen waarom Israel erop staat dat vrijgelaten Palestijnse gevangenen in de autonomie-gebieden blijven totdat de termijn van hun door Israelische militaire rechtbanken opgelegde straffen is verstreken, heeft te maken met de bescherming van de collaborateurs. Dezen hebben naar het inzicht van de Israelische autoriteiten het meest te duchten van de vrijgelaten Palestijnen, die in vele gevallen mede op aanwijzingen van collaborateurs werden gearresteerd. De Palestijnse autoriteiten weigeren zich echter neer te leggen bij de Israelische voorwaarde dat de vrijgelaten Palestijnen in autonoom gebied blijven. Zij hebben gisteren aangekondigd vandaag enkele honderden vrijkomende Palestijnen niet te zullen toelaten tot Jericho.