IRA-film mag niet voor 'waar' doorgaan

AMSTERDAM, 15 JUNI. Een advertentiecampagne voor de Brits-Ierse film In the Name of the Father van regisseur Jim Sheridan had deze film geen 'waar gebeurd verhaal' mogen noemen. Dat is de mening van de Britse Advertising Standards Authority (ASA), die de Amerikaanse distributeur UIP gisteren in Londen berispte. De ASA is een orgaan zonder juridische bevoegdheid, te vergelijken met onze Reclame Code Commissie.

De voor verschillende Oscars genomineerde film, gebaseerd op een boek van Gerry Conlon, een van de zogenaamde 'Guildford Four', beschrijft een gerechtelijke dwaling, waarbij vier Ieren ten onrechte veroordeeld werden voor een IRA-bomaanslag. Volgens de ASA is de verwijzing naar de werkelijkheid “niet gerechtvaardigd, gezien de mate van dichterlijke vrijheid en interpretatie”.

Bij het uitkomen van In the Name of the Father werd de film in de Britse pers controversieel genoemd. Regisseur en scenarist Sheridan gaf toe dat hij belangrijke details in de zaak van de Guildford Four veranderd had. Zo liet hij Conlon in de film een cel delen met zijn later in de gevangenis overleden vader en schreef hij de herziening van het vonnis toe aan het werk van een enkele advocate. Volgens Sheridan waren dit echter geen essentiële wijzigingen.