Groot verlies Breukink bij begin Midi Libre

ROTTERDAM, 15 JUNI. Erik Breukink heeft het in de eerste etappe van de Midi Libre rustig aangedaan. In het ministaatje Andorra bereikte de Nederlander bijna vijftien minuten na dagwinnaar Pavel Tonkov de streep. Breukink was in gezelschap van zijn ploeggenoten Alex Zülle en Laurent Jalabert.

In het hooggebergte controleerden Tonkov, zijn ploeggenoot Conti en de Tsjech Svorada, drievoudig etappewinnaar in de Ronde van Italië, de wedstrijd. In de slotfase lieten Tonkov en Conti hun medestrijder achter. Tonkov won met vijf tellen voorsprong op de Italiaan de eerste rit.

Achter het duo reed Patrick Jonker naar de derde plaats. De eerstejaars prof uit de ploeg van Peter Post arriveerde met een achterstand van bijna drie minuten. Bart Voskamp, die in de Ronde van Spanje een zware bergetappe won, finishte als achtste in het eerste peloton.

In de proloog van de Ronde van Zwitserland heeft Toni Rominger gisteren genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De Zwitser werd in de 6,5 kilometer lange tijdrit in Yverdon tweede, vier seconden achter Gianluca Pierobon uit Italië.

TVM, de wielerploeg van Cees Priem, verschijnt 2 juli aan de start voor de Ronde van Frankrijk. De organisatie verstrekte gisteren nog eens zes startbewijzen na de vijftien die eerder al waren uitgegeven.

Behalve TVM wees de organisatie Festina, Kelme, ZG Mobili, Telekom en Chazal aan. Zenon Jaskula, de Poolse ontdekking en nummer drie van vorig jaar, doet dit jaar niet mee omdat zijn ploeg te zwak werd bevonden.