Gerard Kemkers schaatscoach van Amerikanen

DEN HAAG, 15 JUNI. Gerard Kemkers vertrekt volgende maand als schaatscoach naar de Verenigde Staten. De voormalige topsporter heeft een baan gekregen als bondscoach van de Amerikaanse allround-ploegen. Kemkers is de opvolger van Peter Muller, die na de Olympische Spelen in Lillehammer vertrok uit onvrede met het topsportbeleid van de Amerikaanse bond.

Ab Krook betrok als coach van de Nederlandse allround-schaatsers Kemkers de afgelopen seizoenen geregeld bij de begeleiding van de schaatsers. De KNSB deed na de Olympische Spelen echter geen beroep op Kemkers bij de aanwijzing van de nieuwe bondscoaches. De bond vond de voormalige schaatser te onervaren. Bij de allrounders stond Kemkers hoog op het verlanglijstje als opvolger van Krook, die de overstap naar de vrouwen maakte.