Foto

Foto: Stofwolken in de Orionnevel, 1500 lichtjaren van de aarde. Deze foto, gemaakt door de Hubble Space Telescoop met de wide field planetary camera 2, is gisteren door de NASA vrijgegeven. Samen met 55 andere foto's uit dit gebied toont de opname aan dat planeet- en stervorming in dit gebied in volle gang is. Door dit soort opnamen wordt het steeds waarschijnlijker dat planeten elders in het heelal veel voorkomen. Dit vergroot de kans op de aanwezigheid van leven buiten de aarde.

Volgens Robert O'Dell van de Rice University in Houston (Texas), die een deel van de nevelfoto's heeft doorgemeten, is de dichtheid van de materie in de nevel voldoende om vorming van een planeet als de aarde mogelijk te maken. Planeetvorming elders is al eerder aangetoond met andere satellieten, zoals met de Nederlands-Amerikaanse IRAS. De Orionnevels bevatten echter zeer veel vrij stof. Sinds de reparatie van de ruimtetelescoop zijn de foto's van de hoofdtelescoop aanmerkelijk scherper geworden, scherper dan foto's vanaf de aarde. De ruimtetelescoop heeft geen problemen met aardse trillingen en er is geen atmosfeer die vertroebelend werkt. Nevels en stofwolken zijn veel moeilijker waar te nemen dan sterren, omdat ze weinig licht uitzenden. Bovendien is het licht grotendeels van lage temperatuur: infrarood en nabijrood. Vanaf de aarde zijn goede foto's dan ook vrijwel niet te maken. De ruimtetelescoop, die tot voor kort zijn waarde nauwelijks heeft kunnen bewijzen, stuurt nu een stroom van waardevolle gegevens naar de aarde. (Foto NASA/Reuter)