Duitse en Franse telecom met Sprint samen

BONN/PARIJS/NEW YORK, 15 J. France Telecom en Deutsche Telekom nemen, na een eerdere aankondiging, elk een belang van 10 procent in Sprint, de op twee na grootste telecommunicatiemaatschappij van de Verenigde Staten. Ze betalen er samen 4,2 miljard dollar voor en krijgen een vertegenwoordiging in de Sprint-directie. Dat is gisteren bekendgemaakt op persconferenties in Parijs, Bonn en New York.

De twee Europese telecom-concerns werken al samen in EUNetcom. Het is de bedoeling dat de netwerken van de drie partners worden gebundeld om internationaal opererende ondernemingen technologische hoogwaardige communicatiemogelijkheden aan te bieden. Deze sector, waarin de gelijktijdige verzending van spraak, beeld en data centraal staat, is een zeer lucratieve markt. De kosten voor de ontwikkeling ervan zijn echter zo hoog dat die niet door één afzonderlijk bedrijf kunnen worden opgebracht.

Vorig jaar kocht British Telecom zich dan ook in in het Amerikaanse MCI met hetzelfde doel als zijn Franse en Duitse concurrenten.

Voor British Telecom en Deutsche Telekom betekent de samenwerking met Sprint toegang tot de zeer aantrekkelijke Amerikaanse markt, die goed is voor 70 procent van alle telecommunicatiediensten in de wereld.

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de betrokken overheden. Volgens analisten zal Washington proberen de deal met Sprint te benutten om de Duitse en Franse telecommunicatiemarkt eerder te open te krijgen voor concurrentie dan het in Europees verband overeengekomen jaar 1998.

Sprint was vorig jaar goed voor een omzet van 21,1 miljard gulden. Deutsche Telekom zette voor 64,7 miljard gulden om en France Telecom voor 45,9 miljard gulden.(Reuter, KRF)