Marlene Dietrich (90) overleden

PARIJS, 7 MEI. Marlene Dietrich, wereldberoemd door haar films en haar concerttournees, is gistermiddag op 90-jarige leeftijd overleden. Ze stierf in haar Parijse driekamerflat aan de Avenue Montaigne, waar ze zich de laatste vijftien jaar niet meer aan de buitenwereld liet zien.

Het bericht werpt een schaduw over het vandaag begonnen filmfestival van Cannes, dat dit jaar overal in Frankrijk affiches had opgehangen met een Dietrich-foto uit de uit 1932 daterende film Shanghai Express. Cannes-organisator Gilles Jacob kondigde een aangepaste openingsceremonie aan. Ondanks de ambtenarenstaking was haar dood gisteravond het belangrijkste bericht van alle tv-journaals in haar geboorteland Duitsland.

Dietrich maakte haar eerste films in 1923, verwierf zeven jaar later in Der blaue Engel internationale roem en verscheen voor het laatst in de film Just a gigolo uit 1978, naast David Bowie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad ze op voor de geallieerde troepen; ze werd daarvoor gedecoreerd met de Amerikaanse Medal of Freedom en de Franse versierselen van het Legion d'Honneur. Sinds de jaren vijftig, toen haar minder films werden aangeboden, maakte ze wereldtournees als zangeres.

De laatste keer dat Marlene Dietrich in het nieuws kwam, was vorig jaar, toen ze via de Duitse media een oproep deed om de voormalige UFA-studio, op Oostduits grondgebied, van de ondergang te redden. “Auf Wiedersehen”, luidden haar laatste woorden. En, met een verwijzing naar de Duitse eenwording: “Ik duim voor u”.