Vulpotlood

In een brief over de uitvinder van de balpen, L.G. Biró, wijst T. Komor erop dat diens vinding in Argentinië in de vroege jaren vijftig birome werd genoemd (NRC Handelsblad, 8 juni).

Hij stelt de vraag of de naam van deze inventieve Hongaar nog ergens voortleeft in zijn geesteskind. Dat is behalve in Engeland ook in Italië, waar de balpen biro heet. Misschien is het via de talloze Italiaanse immigranten dat het woord, in iets gewijzigde gedaante, in Argentinië ingang vond. Een voorganger van Biró op het gebied van de ontwikkeling van de moderne schrijfwaren was ing. Eduard Slavoljub Penkala (1871-1933) uit Zagreb. Hij is de geestelijke vader van het vulpotlood, waarop hij in 1906 in Boedapest octrooi kreeg. Ook zijn naam is vereeuwigd: het Kroatische woord voor vulpotlood is penkala.

    • Frank Soetermeer