Voorbehoud over banken; Nederland toch achter akkoord met Rusland

LUXEMBURG, 14 JUNI. Nederland is gisteren onder voorbehoud akkoord gegaan met de ondertekening van het samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie en Rusland.

Het grootste struikelblok voor ons land, een niet-discriminerende behandeling voor vijf Europese banken waaronder ING en ABN Amro, is in een brief van de Russische regering geregeld, maar Nederland wil weten of de toezegging juridisch bindend is.

Eind vorige week dreigde Nederland het 'partnerschapsakkoord' tussen de Europese Unie en Rusland te blokkeren zolang van Russische zijde geen absolute zekerheid is geboden dat ABN Amro en de ING Bank er normale bankdiensten mogen verlenen. Den Haag liet toen weten dat het ging om een zaak van “groot gewicht”. Het akkoord voorziet in meer markttoegang voor Moskou en een politieke dialoog.

Demissionair minister Kooijmans (buitenlandse zaken) liet gisteren op een bijeenkomst van de Europese ministers van buitenlandse zaken in Luxemburg weten de tekst van de Russische brief niet helder genoeg te vinden. Hij wil dat de Europese Commissie de toezegging krijgt dat de vijf banken met onmiddellijke ingang de eerder aangekondigde vrijheid van handelen krijgen. Volgens Kooijmans zal de commissie daarover in de komende dagen duidelijkheid proberen te krijgen.

Blijkt het een harde toezegging van Rusland te zijn, dan hoopt de Europese Unie het akkoord medio volgende week af te ronden. Dan is ook de weg vrij voor de Russische president Jeltsin om het document over anderhalve week tijdens de Europese TOP op Korfoe te ondertekenen, aldus de woordvoerder van Europees commissaris Brittan van buitenlandse handel.

Niet bekend

Kooijmans toonde zich na afloop van de bijeenkomst in Luxemburg tevreden dat alle lidstaten zich bij deze procedure hebben aangesloten.

Volgens Brittans woordvoerder is een tweede probleem, dat de export en verwerking van nucleaire brandstof betrof, inmiddels opgelost.