Strijd in Burundi: 23 doden

BUJUMBURA, 14 JUNI. Bij gevechten tussen het regeringsleger en 'gewapende bendes' in de heuvels rond de hoofdstad van Burundi, Bujumbura, zijn de afgelopen dagen in totaal 23 mensen gedood. Dat heeft de Burundische radio gisteren gemeld. Overlevenden uit het beschoten dorp Kayanza vluchten naar de hoofdstad.

De identiteit van de door militaire bronnen als 'gewapende bendes' omschreven tegenstanders is onbekend. Burundi, waar tussen de bevolkingsgroepen van de Hutu's en Tutsi, net als in het buurland Rwanda, grote spanningen bestaan, is tot nu toe gespaard gebleven voor bloedbaden zoals die zich sinds de aanslag op de presidenten van Burundi en Rwanda op 6 april in Rwanda hebben afgespeeld.

In een poging de betrekkelijke rust te handhaven die op enkele incidenten na sinds april in Burundi heerste heeft premier Anatole Kanyenkiko zondagavond het regeringscomité dat belast is met de veiligheid, bijeengeroepen. Besloten is de ontwapening van met vuurwapens uitgeruste burgers desnoods met geweld voort te zetten.

Diplomaten en hulpverleners waarschuwden eerder dat deze maatregel een totale oorlog in Burundi zal ontketenen. Sinds de staatsgreep in oktober, waarbij de eerste democratisch gekozen president omkwam, hebben Hutu-extremisten stamgenoten gesmokkelde wapens gegeven, zo is bericht.

De Tutsi-minderheid heeft in de besprekingen met interim-president Ntibantunganya steeds aangedrongen op ontwapening, met name in dorpen waar vorig najaar honderdduizend Tutsi's met hakmessen afgeslacht werden. Maar de Hutu-meerderheid, in het verleden herhaaldelijk getroffen door geweld van Tutsi's, eist dat tenminste de helft van het door Tutsi's gedomineerde Burundese militaire apparaat in handen van Hutu's komt. (APF)