Reisbureau nu ook adviesbureau voor topsporters

PAPENDAL, 14 JUNI. De Nederlandse chef de mission André Bolhuis raakte tijdens de laatste Olympische Zomerspelen geïm poneerd door de successen van het thuisland. De Spanjaarden hadden tot 1992 in totaal slechts vier gouden medailles gewonnen, maar reikten in Barcelona tot liefst dertien eerste plaatsen. De meest indrukwekkende overwinning vond Bolhuis die bij het kruisboogschieten, “want tot 1988 hadden ze in Spanje waarschijnlijk nog nooit een kruisboog gezien”. Navraag leerde de Nederlander dat er twee toptrainers uit Korea en Rusland waren gecontracteerd en die trokken het land in op zoek naar potentiële topschutters.

Het was een voorbeeld van de perfecte voorbereiding die de Spanjaarden op de Olympische Spelen hadden. Bolhuis, zelf als hockeyer een voormalig olympiër, keek bij zijn debuut als bestuurder lichtelijk jaloers zijn ogen uit. Hij was, benadrukte hij voortdurend, zeker niet ontevreden over de Nederlandse oogst van vijftien medailles in Barcelona. “Het beste resultaat van na de oorlog.” Bolhuis constateerde echter ook dat de olympische oranje-equipe van '92 op vijf onderdelen wereldkampioenen telde en die mochten daarom als grootste kanshebbers voor goud worden gezien, maar geen van hen wist op de eerste plaats te eindigen.

Dat mag zich in Atlanta niet herhalen, vindt Bolhuis. De winnaars van nu moeten over twee jaar weer winnen. Zij moeten nog harder trainen en nog betere faciliteiten krijgen. Daarvoor zal het NOC*NSF gaan zorgen. De sporters en de teams die op grond van hun prestaties als medaillekandidaten in Atlanta gelden zullen extra aandacht krijgen. Zij zullen tot de zogenaamde olympische kernploeg gaan behoren. Investeren in hoofdprijzen, noemt Bolhuis dat. De tijd dat het NOC, zoals hij het tijdens de officiële bekendmaking van zijn plannen op Papendal noemde, “slechts als een reisbureau” werkte voor de olympische sporters is voorbij. Er zal volop worden meegedacht, meegeholpen en meebetaald.

Bolhuis heeft van zijn bestuur de toezegging gekregen dat hij ten behoeve van zijn nieuwe aanpak over twee tot vier miljoen gulden meer kan beschikken dan in de voorbereiding op Barcelona in '92. De eerste hulpacties zijn al verricht of zijn in voorbereiding. Het salaris van volleybalbondscoach Joop Alberda werd betaald, de roeiers kregen een buitenlandse toptrainer, voor bokser Orhan Delibas wordt een huis gehuurd en olympische kampioene Ellen van Langen mag in het half jaar voor Atlanta in Amerika gaan wonen.

De zeilers zullen straks zelfs nog voor veel langere tijd in het olympische gebied verblijven. Hans Bertels, assistent chef de mission en hoofd van de afdeling topsport van NOC*NSF, ging poolshoogte nemen in Atlanta en zag dat het parcours van de zeilers gelijkenissen vertoond met een moeras. Dat zal derhalve een lange gewenningsperiode vergen. Daarom moeten in de Verenigde Staten tijdelijk werk en studieplaatsen voor de zeilers worden gevonden.

Bolhuis en zijn team willen nauwkeurig op de hoogte blijven van het wel en wee van de topsporters. Hij adviseert ze ook hun “kleine problemen” bij hem te melden. Bolhuis probeert dan een oplossing te vinden, gaat met trainers of bondsvertegenwoordigers praten. “Want het heeft allemaal zeker niet alleen met geld te maken.” De actieve Bolhuis is ook nog tandarts. Sinds kort stelt de universiteit van Utrecht hem in staat twaalf uur van zijn werkweek extra aan de Nederlandse topsporters te besteden. Mede daardoor kan hij veelvuldig trainingen bezoeken. Daar geniet de voormalig hockeyer vaak nog meer van dan van de wedstrijden zelf. “Laatst hebben Jan Loorbach (bestuurder NOC*NSF, red.) en ik in de stromende regen op de fiets naast de roeiers gereden. Fantastisch!”

Bolhuis benadrukt dat ook de teams en de sporters die niet tot de kernploeg behoren nog steeds zijn aandacht hebben. “Ik vergeet de rest niet.” Als bewijs daarvan wijst hij op de waterpoloërs, momenteel niet direct olympische medaillekandidaten, die straks met behulp van NOC*NSF voor drie maanden geheel vrij zullen worden gemaakt om zich voor te bereiden op het wereldkampioenschap. Er zal ook bewust niet te koop worden gelopen met de namen van de sporters die tot de kernploeg behoren. Dat zou, aldus Bolhuis, alleen maar irritatie kunnen opwekken. “Ik ben er op tegen om met scherpe lijstjes te werken.”

Bovendien bestaat de kans dat de samenstelling van de elitegroep straks van week tot week zal verschillen. Er zullen regelmatig sporters bijkomen en mogelijk ook weer verdwijnen. Er zal streng worden toegezien of inzet en resultaten voldoende zijn. Wie niet voldoet kan verdere steun vergeten. Bolhuis: “We zijn geen charitatieve instelling.” Hij beseft ook dat de kritiek groot zal zijn als een sporter of sportploeg die twee jaar in de watten is gelegd in Atlanta volledig kansloos blijkt. “Maar wij gaan die confrontatie toch aan. We rammen er in.”

De enthousiaste Bolhuis wil zich niet vastpinnen op voorspellingen en verwachtingen over de te behalen medailles straks in Atlanta. “Dat zou levensgevaarlijk zijn”, aldus de chef de mission. Hij vindt het evenwel logisch als de nieuwe aanpak tot betere prestaties leidt. “Maar je moet ook altijd een beetje geluk hebben.” -----------------------------------------------------------------------

De KLM heeft tot en met de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 een contract afgesloten met NOC*NSF.

De nationale luchtvaartmaatschappij zal volgens de officiële verklaring optreden als “official carrier” van de Nederlandse sport. De KLM richt een aparte afdeling op die zich zal bezighouden met de reizen van sportmensen. NOC*NSF heeft uit sponsor- en lotto en totogelden zes tot acht miljoen gulden nodig voor de voorbereiding op de komende Olympische Spelen. Daarvan is naar schatting vier miljoen gulden binnen. Volgens Riens Meijer, binnen het bestuur van NOC*NSF belast met marketingzaken, zal het beoogde bedrag uiteindelijk worden binnengehaald. Hij zegt in een vergevorderd stadium te zijn in de onderhandelingen met een sponsor die de sportbond twee miljoen gulden wil betalen. Ook denkt Meijer aan het organiseren van een olympische loterij met een verwachte opbrengst van vijftien à twintig miljoen.

    • Hans Klippus