Premier John Major zet de tegenaanval in op critici

LONDEN, 14 JUNI. John Major, de leider die presideert over een partij die nog nooit zo'n dieptepunt in populariteit heeft meegemaakt, koos gisteren de Witte Huis-stijl om zijn critici lik op stuk te geven. Tijdens een persconferentie weigerde de premier door de knieën te gaan voor de redenering dat hij hoort te vertrekken nu de Tories tot een historische 27 procent aanhang zijn gezakt. De premier hield vol dat hij de partij zal leiden tijdens de volgende verkiezingen over twee à drie jaar. Hij beloofde dat hij zijn beleid niet zal veranderen.

De taaiheid waarmee Major zich vastklampt aan zijn post, speelt tegen een achtergrond waarin de Tories 18 van hun 32 zetels in het Europees Parlement wisten te behouden. Dat is genoeg om te voorkomen dat Tory-Lagerhuisleden als kippen zonder kop ook het hoofd van de haan gaan eisen, maar niet voldoende om een leiderschapsstrijd in november uit te sluiten.

De premier zei gisteren dat potentiële kandidaten voor zijn functie hun eigen pad maar moeten trekken. “Ik verwacht geen wedloop maar als er één is, ben ik er klaar voor. Die zal ik dan winnen en vervolgens zal ik hier nog steeds staan in de komende nationale verkiezingen.” De premier liet doorschemeren dat een herschikking van zijn kabinet aanstaande is, maar beloofde dat hij noch voor Eurosceptici noch voor Eurofielen in zijn achterban door de knieën zal gaan. “Ik zeg en doe precies datgene wat ik denk dat goed is voor Europa. Er is een middenweg, een praktische weg voor Europa. In die weg geloof ik.”

In de partij zijn alle ogen gericht op de manier waarop Major zijn kabinet gaat herinrichten. Gaan de “bastards” op rechts eruit of houdt hij ze liever - in de woorden van wijlen president Johnson van Amerika - “inside pissing out, than outside pissing in”?

Labour vierde ondertussen zijn winst van 13 zetels. Met 62 afgevaardigden naar het Europees Parlement wordt het de grootste delegatie in de socialistische fractie daar. Margaret Beckett, Labours interim-leider, verklaarde dat de kiezer “de mantel van vertrouwen” nu duidelijk om de schouders van Labour had gevlijd. De Liberale Democraten die voor het eerst twee mensen naar het Europees Parlement afvaardigen, bezinnen zich op gerechtelijke stappen. Hun is een derde zetel ontgaan omdat in de zetel Devon en West Plymouth een randkandidaat zich liet registreren als “Literal Democrat”. Hij kreeg een verrassende 10.000 stemmen, die volgens leider Ashdown en de zijnen niet voor hen bedoeld waren.

    • Hieke Jippes