Peres: vertrouwen in relatie met de regering van Italië

ROME, 14 JUNI. De Israelische minister van buitenlandse zaken, Shimon Peres, heeft zijn Italiaanse collega, Antonio Martino, gezegd dat Israel vriendschappelijke relaties met Rome wil onderhouden en het nieuwe kabinet, waarin neofascistische ministers zitten, op zijn daden zal beoordelen. De twee bewindslieden hadden een gesprek van een uur met elkaar in de marge van een bijeenkomst van Europese Unie gisteren in Luxemburg. Na afloop gaf Peres een verklaring uit aan Italiaanse journalisten waarin hij het gesprek “erg vruchtbaar, erg open” noemde. “Met Italië hebben we vriendschappelijke betrekkingen, en beide partijen hebben er belang bij in deze geest door te gaan, aldus de verklaring. “We twijfelen niet dat er in deze regering veel vrienden van Israel zijn, onder wie de premier en de minister van buitenlandse zaken.” Zonder de vijf ministers van de Nationale Alliantie te noemen, van wie er drie voortkomen uit de neofascistische Sociale Beweging, vervolgde Peres dat er wel “problemen met enkele leden van de Italiaanse regering” zijn. Hij wees erop dat leden van de Nationale Alliantie standpunten hebben ingenomen “die Israel volledig heeft verworpen en waarover geen compromis mogelijk is.” Hij besloot: “We zullen deze minister beoordelen op basis van wat ze doen en wat ze zeggen, en niet op basis van wat anderen over hen zeggen.”

De ontmoeting tussen Martino en Peres kwam nadat vorige week onderministers van buitenlandse zaken Yossi Beilin had gezegd dat Israel overweegt de relaties met Italië op een laag pitje te zetten wegens de neofascistische ministers.