P.C. HAUTE CUISINE BEKERING

Van mijn pollepel houd ik meer dan van mijn magnetron en een Mont Blanc vulpen is mij liever dan de tekstverwerker. Toch weet men mij soms te bekeren en moet ik van passie veranderen. Oh, Lord, wat is een p.c. handig. Wat vroeger door schaar, pritstift en plakband werd opgeknapt, wordt nu zoveel sneller en netter door een computer gedaan en ook het heerlijke kwasten met Tip-ex is helaas voorgoed voorbij. Het stapeltje menu's, waarop ik op de achterkant na afloop van een etentje noteerde wie er mee aten opdat niemand tweemaal hetzelfde gerecht zou krijgen, blijft dezelfde hoogte houden, want dankzij mijn P.C.-geheugen en een Haute Cuisine-programma kan ik nu nog meer onthouden en nakijken. Ik kan de recepten selecteren op ingrediënt, bereidingswijze en land van herkomst, eigen recepten invoeren, een wekelijkse of maandelijkse boodschappenlijst maken en een wijnidee ergens aanplakken. En als ik weer eens in een professionele keuken help bij het maken van een buffet voor 350 personen kan ik de kok - in plaats van een vier-persoons-boodschappenlijst - met gemak een indrukwekkende ingrediëntenlijst voor het juiste aantal gasten overhandigen. Want eerlijk is eerlijk. Pas als de printer een gedrukte tekst heeft uitgespuugd is het voor mij echt. Voor enthousiaste computer- en kookliefhebbers: het Haute Cuisine-programma wordt geleverd door Domus, Postbus 94791, 1090 GT Amsterdam (telefoon: 020-6908585). Zij verstrekken informatie over systeemeisen en culinaire computermogelijkheden.

SALADE MET PEULTJES, CHORIZO EN TOMAATJES

200 gram peultjes

150 gram chorizo (aan een stuk)

1 bakje kerstomaatjes

50 gram veldsla

olie

azijn

mosterd

zout en peper

Kook de peultjes beetgaar en laat ze goed uitlekken en afkoelen. Snijd de chorizo in kleine dobbelsteentjes. Verdeel de veldsla over de borden en leg hier de peultjes, chorizo en gehalveerde tomaatjes op. Schenk er een vinaigrette over die wordt gemaakt van 3 delen olie, 1 deel wijnazijn, wat mosterd en zout en peper. Dit voorgerecht is voor 4 personen.

    • Anne Scheepmaker